Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo nije nikakva srpanjska rupa. Ovo je krah hrvatskog turističkog koncepta

turizam

Evo što kažu aktualni turistički pokazatelji koje je iznijela Hrvatska udruga turizma, a koje danas prenosi riječki Novi list. Hrvatska udruga turizma anketirala je 15 vodećih hotelsko-turističkih tvrtki u Hrvatskoj. Sve bilježe pad rezervacija u usporedbi s lanjskom godinom, i to od jedan posto do čak 20 posto rezervacija manje. U prosjeku, radi se o tri do sedam posto rezervacija manje u usporedbi s prošlom godinom.

Većina ispitanika u HUT-ovoj anketi izjavila je da je tempo rezervacija sporiji nego lani. Najgore stoje apartmanska naselja, a čak su i kampovi, lijepom vremenu usprkos, zabilježili manje rezervacija nego prošle godine, koja nije bila šampionska kad je riječ o srpnju i kolovozu. Novi list ove je podatke plasirao kao glavnu temu na prvoj stranici, uz egidu Srpanjska rupa i naslov Rezervacije se otkazuju u zadnji tren, te podnaslov Hotelske se sobe prodaju po 20 posto nižim cijenama.

I drugi mediji objavljuju podjednako loše vijesti o hrvstskom turizmu, pa je Index.hr prekojučer anketirao predstavnike otočkih turističkih zajednica. Anketa je pokazala da većinsa otoka bilježi pad prometa, a među negativnim rekorderima je, zasluženo, Brač, otok s najgorom zamislivom turističkom politikom i praksom. 

Analizirajući sve ove loše vijesti, moramo konstatirati da se ne radi ni o kakvoj srpanjskoj rupi, nego o krahu hrvatskog turističkog koncepta.

Hrvatski turistički koncept pati od tri kritično slabe točke. Prvo, večina hotelskih tvrtki bavi se najmasovnijim, turizmom trećerazredne kvalitete, koji ne može privući zahtjevnije goste, dok se istodobno ne može natjecati s masovnim turskim i sjevernoarfičkim turizmom, jer će Turska, Egipat i Tunis uvijek biti jeftiniji. Drugo, nekontrolirana apartmanizacija dugoročno je oštetila dalmatinski turistički potencijal. Treće, država je poreznom politikom uništila restoransku industriju, bez koje nema turizma, dok hotelsku industriju čini nekonkurentnom. Plenkovićeva je Vlada stabilizaciju državnih financija svjesno provela na račun turizma.

Ova politika ruskog ruleta s turizmom, u kojoj tri godine sudjeluje Gari Cappelli, najgori hrvstski mininistar turizma svih vremena, sada dolazi na naplatu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.