Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Kontroverzna bordoška vinarija Liber Pater napravila je najskuplje vino na svijetu

liber-pater-boce

Bordoška butikna vinarija Liber Pater najavila je da će svoju najnoviju berbu prodavati za 30.000 eura po boci, objavio je Drinks Business. To Liber Pater čini najskupljim vinom na svijetu. Za cijenu jedne boce Liber Patera može se dobiti sanduk Petrusa i trideset je posto skuplja od Romanee Contija. 

Liber Pater vjerojatno je najkontroverznija vinarija na svijetu. Vinar Loïc Pasquet u berbi 2015. proizveo je samo 550 boca. Pasquet tvrdi da svojim vinima evocira stvarne okuse Bordeauxa, otprije filoksere. Vina proizvodi u Gravesu, od grožđa s necijepljenih loza  autohtonih sorbi poput Castesa, Tarney-Coulanta i Pardottea.

Tvrdi da je te sorte zasadio i na 20.000 metara kako se nekad činilo,na duplo većoj visini od prosjeka bordoških vinograda. Dva i pol hektara vinograda obrađuje sam, ručno, s jednim konjem i plugom starim 150 godina. Vina odležava u amforama. Pasquet je vinariju preuzeo 2005. godine i otada je izbacio samo pet berbi, 2006, 2007, 2009, 2010 i 2011. Najavljena 2015. je šesta.

Berbe 2016- i 2017. nije radio zbog vremenskih nepogoda koje su gotovo potpuno uništile vinograde. Od 550 napunjenih boca u prodajuće ići samo 240, u sanducima od po šest boca tako da se ni na jednom od njegovih izvoznih tržišta neće pojaviti više od 18 boca. Vina nemaju oznaku apelacije, jer sorte koje Pasquet koristi nisu u bordoškom registru. Ekscentrični vinar poznat je po čestim sporovima s francuskim regulatorima i još poznatiji po tome što je prije desetak godina opljačkao EU fondove. 

loic-pasque
Loïc Pasquet

Tvrdi da je te sorte zasadio i na 20.000 metara kako se nekad činilo,na duplo većoj visini od prosjeka bordoških vinograda. Dva i pol hektara vinograda obrađuje sam, ručno, s jednim konjem i plugom starim 150 godina. Vina odležava u amforama. Pasquet je vinariju preuzeo 2005. godine i otada je izbacio samo pet berbi, 2006, 2007, 2009, 2010 i 2011. Najavljena 2015. je šesta. Berbe 2016- i 2017. nije radio zbog vremenskih nepogoda koje su gotovo potpuno uništile vinograde.

Od 550 napunjenih boca u prodajuće ići samo 240 u sanducima od po šest boca, tako da se ni na jednom od njegovih izvoznih tržišta neće pojaviti više od 18 boca. Vina nemaju oznaku apelacije, jer sorte koje Pasquet koristi nisu u bordoškom registru. Ekscentrični vinar poznat je po čestim sporovima s francuskim regulatorima i još poznatiji po tome što je prije desetak godina opljačkao EU fondove. 

Loïc Pasquet je na natječaju za financiranje iz fondova EU tražio novac za promociju Liber Patera u Rusiji, Kini i Brazilu. France AgriMer, tijelo koje raspoređuje poljoprivredne subvencije EU u Francuskoj, Pasquetu je od 2010. do 2012. isplatilo 592.000 eura novca europskih poreznih obveznika. Umjesto da novac uloži u promociju, Pasquet je otvorio paravan kompaniju u Šangaju koja je navodno trebala producirati promotivne video materijale te organizirati tastinge i nastupe Liber Patera na vinskim sajmovima. Kako je utvrđeno na sudu u Bordeauxu, Pasquet je sve izmislio, ne zna se na što je potrošio novac i utvrđeno je da je fiktivne usluge dokazivao lažnim računima kako bi prikrio prevaru. 

Njegov odvjetnik optužio je kinesku kompaniju da je ona prevarila Pasqueta jer nije isporučila promocije koje je obećala i zadržala je promotivne boce Liber Patera koje su im poslali iz Francuske. Sutkinja Caroline Baret to nije prihvatila.

Pasquet je 2016. proglašen krivim za prevaru i za kršenje lokalnih propisa o vinarstvu. Utvrđeno je da je sadio 20.000 loza po hektaru gdje se obično sadi šest do osam tisuća i da nije propisno ispunjavao dokumentaciju o šaptalizaciji, procesu dodavanja šećera moštu prije fermentacije. Pod sumnjom su sada i Pasquetove tvrdnje da je uspio revitalizirati stare bordoške sorte CastetsMancin i SaintMacaire, koje je filoksera istrijebila u 19. stoljeću. Više o tom slučaju možete pročitati OVDJE:

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Kontroverzna bordoška vinarija Liber Pater napravila je najskuplje vino na svijetu

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min