Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U Kaliforniji je toliko vruće da su im se dagnje kuhaju u moru

Nije da u Kaliforniji nisu navikli na vrućine. Ali ono što su čuvari rezervata u zaljevu Bodega našli ovih dana izazvalo je uzbunu. Koordinatorica rezervata Jackie Sones Guardianovim je novinarima ispričala kako su na obali svakog jutra dočekuju stotine mrtvih dagnji, otvorenih školjki, temeljito skuhanog mesa.

Lipanjske vrućine srušile su mnoge rekorde, pa tako i onaj nesretni u pomoru dagnji. Zadnji ovakav slučaj imali su prije 15 godina. Posebno su teško stradale dagnje koje žive na stijenama, jer su za oseka izložene vrućinama od 40 stupnjeva, praktički se peku na suncu. Isto se događa i u uzgajalištima.

Problem neće biti samo nestašica dagnji u lokalnim restoranima. Puno opasnije su posljedice na lokalni ekosustav. “Dagnje su jedna od temeljnih morskih vrsta, ekvivalent drveću u šumi,” objasnila je Jackie Sones,”One osiguravaju sklonište i stanište mnogim životinjama i kad je to ugroženo remeti se cijeli sistem, imat ćemo problema u cijeloj regiji.”

Zbog rasta temperatura more se zagrijava i zakiseljuje, što remeti sav život u njemu. Istraživanja se fokusiraju na more, dok je stanje u obalnom pojasu uglavnom nedovoljno dokumentirano. Na Sveučilištu Northeastern, koje je prvo upozorilo javnost na kuhanje dagnji zbog vrućine,  napravili su robotske dagnje koje mjere i bilježe promjene u temperaturi mora na način na koji ih školjke doživljavaju. “O klimatskim promjenama više ne razmišljamo u futuru, one su problem s kojim se već svakodnevno nosimo i moramo biti spremni,” rekao je šef tog projekta, ekolog Brian Helmuth

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

U Kaliforniji je toliko vruće da su im se dagnje kuhaju u moru

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min