Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jolie Petite Patisserie prvi je lokal na Knežiji pred kojim se stvaraju redovi

jolie-petite

U zagrebačkoj urbanoj mitologiji Knežija je poznata po raznim stvarima, ali vrlo malo kao kvart u koji bi se iz grada odlazilo radi restorana ili barova. Ta se slika nedavno dramatično promijenila. Nova slastičarnica Jolie Petite Patisserie koju su u Ulici Tina Ujevića nedavno otvorili Ljupka Gojić Mikić i Mihael Mikić, prvi je lokal na Knežiji pred kojim se stvaraju redovi.

U srijedu oko dva popodne, dok se kvartovski asfalt topio od vrućine, na prostranoj terasi i u vrlo lijepo uređenom unutarnjem prostoru slastičarnice svi su stolovi bili puni. Scena je izgledala kao da smo u centru Zagreba na špici. Na stolu smo zatekli natpis da je rezerviran sedam navečer, uz zahvalu za razumijevanje. Koliko smo primijetili sjedeći na terasi, malokoji gost se ograničio samo na jedan kolač i jedno piće. 

jolie-petite-vitrina

Ponuda Jolie Petite Patisserie temelji se na desetak francuskih kolača. Rade Paris-Brest, flam, millefeuille, chou, tarte od limuna i razne tartelette od voća. Kolači su tehnički tek korektni, ali izvrsno dizajnirani. Uz izgled, najveći adut im je što su lakši i bitno manje slatki nego u drugim slastičarnicama.

jolie-petite-tartelette

Uz kolače, možete naručiti neki od klasičnih koktela s kratke koktelske liste ili dobru kavu za koju je odgovoran Elliscafe Nika Orošija. Vinska lista nije osobitno ambiciozna i ima par ozbiljnih posrtaja poput kutjevačkog pjenušca Maximo i činjenice da je Moet jedini pristupačan šampanjac na listi slastičarnice čiji je koncept idealan za pjenušce i šampanjce. Izvlače je ziceri poput St. Hillsovih i Tomčevih etiketa, kutjevačkog Rosea Premium i izvrsnih Bodrenovih slatkih vina. Na listi drže i Dom Perignon. Lista žestokih pića, međutim, spada među bolje u gradu, s nizom sjajnih whiskyja i bourbona od Lagavulina, Jure, Big Peata i Rock Oystera do Knob Creeka.

Dobar start Jolie Petite Patisserie je očekivan. Ljupka Gojić Mikić i Mihael Mikić najavili su da će drugu Jolie Petite Patisserie uskoro otvoriti i u centru grada, u Teslinoj ulici u prostoru nekadašnje slastičarnice Time. Zbog visokog profila svojih osnivača, velike pažnje koju je dobila u medijima i činjenici da je riječ o očigledno trendovskom lokalu, Jolie Petite Patisserie će se još barem tri ili četiri mjeseca puniti zahvaljujući trendu.

jolie-petite-flan

No, riječ je o mjestu koje uz ozbiljan trud oko detalja i redovito uvođenje novosti ima šanse za dugoročan uspjeh. Prvo, Jolie Petite Patisserie odgovara na očajnički deficit dobrih modernih slastičarnicama u gradu. Drugo, Jolie Petite nije minijaturni butik s kolačima nego prava slastičarnica sa solidnim barom, dvadesetak stolova i take outom, u ambijentu koji podsjeća na elegantne trendi slastičarnice u Londonu i Milanu. To im omogućava i veći promet i veći manevarski prostor u profiliranju ponude, od najavljenog japanskog sladoleda do eventualnog jačanja ponude vina i koktela. I treće, projekt je krenuo s Knežije a ne iz centra, što vjerojatno stvara manji financijski pritisak na početku dok još testiraju tržište. Uz Le Kolač Roberta Hromalića, Jolie Petite Patisserie trenutno je jedina nova slastičarnica u Zagrebu koja diže standard na tužnoj gradskoj slastičarskoj sceni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.