Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Talijanska agromafija stigla je u Hrvatsku. Sokove od trulih jabuka iz Srbije prodavali kao hrvatske bio sokove

agromafija

Talijanska mafija odavno je shvatila da joj je ulazak u talijansku prehrambenu industriju puno elegantniji i isplativiji biznis od traffickinga, droge i reketa. Talijanske udruge proizvođača upozoravaju da kriminal i krivotvorine prodiru među neke od najboljih talijanskih zanatskih proizvođača hrane, o masovnim prevarama s maslinovim uljima, rajčicama i proseccom da ne govorimo.

Talijanska agromafija godišnje okrene više od milijardu i pol eura, samo na krivotvorinama. I biznis, očekivano, nastoje proširiti na druge zemlje. Balkan je posebno zanimljiv, ne samo zbog blizine nego zbog činjenice da na relativno malom području imaju praktički bezvlašće na istočnom Balkanu, Hrvatsku kao direktan ulaz u EU i korupciju posvuda. Telegram.hr prije nekoliko je dana objavio veliku priču koja pokazuje koliko je talijanska prehrambena mafija već duboko u balkanskoj regiji.

Telegramova reporterka Ana Raić Knežević piše kako je međunarodna policijska operacija koja je završila uhićenjem osam osoba, otkrila milijunsku prevaru kojoj su se sokovi od trulih jabuka proizvedeni u Srbiji preko paravan tvrtke u Vukovaru prodavali u EU kao bio sokovi iz Hrvatske. Policiju su na sumnjive sokove upozorile vlasti Nizozemske i Njemačke gdje se prodavalo najviše krivotvorenih sokova. Kao vođe operacije u Italiji su uhićeni su braća Walter i Giorgio Buonfiglio i njihov partner Luciano Gerardo. Sokove su distribuirali preko firme Italian Food. Pod istragom je i srpska firma Perfect Fruits d.o.o. iz Beograda.

Kriminalci su operaciju počeli 2012. u Srbiji s lokalnim partnerom za kojim je izdan uhidbeni nalog. U Srbiji su od pokvarenih jabuka koje su trebale biti bačene radili koncentrat i dobivali lažne bio certifikate. U Vukovaru su otvorili firmu čim je Hrvatska ušla u EU, preko nje deklarirali lažni sok kao EU bio proizvod i prodavali ga velikim kupcima u Zapadnoj Europi, uglavnom kao sirovinu za pekmeze i marmelade.

Koncentrat soka od jabuka ne samo da nije imao veze s bio proizvodnjom, nego su ga proizvodili kao bilo koji umjetni industrijski sok, od jabuka tretiranih kemijskim sredstvima i dodavali aditive. Kako prenosi Telegram, na bazu soka dodavali su voda sa šećerima različite kvalitete, a sok je bio i zdravstveno neispravan, zbog truljenja jabuka koje je u tekućini stvaralo previsoke koncentracije mikotoksina patulina. Kupci dugo ništa nisu sumnjali jer je sok dolazio iz članice EU. Problem s ovom vrstom kriminala jest to što je riječ o kompliciranim i sofisticiranim istragama koje uglavnom traju godinama. One uspješne završavaju velikim zaplijenama i zatvorskim kaznama, ali svaki otkriveni agro kriminal čini i dodatnu štetu jer slabi povjerenje kupaca. Uhićenima u prevari s lažnim bio sokom zaplijenjeno je 6,5 milijuna eura imovine, a policija je zaplijenila i 1.411 tona lažnog soka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.