Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ponistra je vjerojatno najzanimljiviji riblji restoran u Zagrebu

ponistra-g

Kako su Hrvati odlučili tri blagdana spojiti u sedmodnevni godišnji odmor jer, eto, tko bi radio po vrućini, dobar broj zagrebačkih restorana bio je zatvoren i u ponedjeljak. Pa smo tako ručali u Ponistri na kraju grada, popularnoj ribljoj krčmi u kojoj smo zadnji put jeli prije točno četrnaest mjeseci, jer nam je nezgodno predaleko.

ponistra-brbavice

U Ponistri se usprkos njenoj lokaciji u Remetincu, vrlo često stvaraju redovi, zbog razmjerno niskih cijena i zaista dobre gostioničarske hrane. Danas nije bilo redova, jer se Zagreb još prošle srijede i četvrtka evakuirao kao da prijeti nuklearni napad. Što nam je pomoglo da u polupraznoj Ponistri uživamo u specifičnom, katkad grubom, ali srčanom rukopisu građanske dalmatinske kuhinje.

Ručak smo započeli fetama gofa u crvenkastoj marinadi, kojom je dominirala izvrsna kvasina. Sam je gof bio lagano prekonfitiran ili prekuhan. Riba je izgubila sočnu teksturu i postala je drvenasta, no okusi su bili neodoljivo slasni. Ponistrin kuhar dobro pogađa kombinacije slanog, kiselog i slatkog, ali ima ponešto tešku ruku, kad je riječ o termičkim obradama. 

ponistra-gof

Što se pokazalo i u slučaju velikog, moćnog šarga, koji je opet bio minutu ili dvije prepečen, ali je svejedno ostao toliko fin, da je od ribe teže od kilograma ostalo tek rep i nekoliko većih kostiju. Prve ljetne rajčice iz Kaštela ekscentrično su zamamno mirisale pa zaslužuju posebnu rečenicu, dok je dubokocrvena kvasina bila baš sjajna, za razliku od mediokritetskog ulja koje se duhovito poslužuje u bocama Jack Danielsa. 

ponistra-rajcica

Ponistra je, uz očigledne tehničke greške u izvedbi i prosječnom ulju usprkos, trenutno najzanimljiviji zagrebački riblji restoran. Zbog tri razloga.  Prvo, oni rade s dobrom robom. Drugo, Ponistra pokušava razvijati kulturu bazične ali maštovite pripreme morske hrane koja ne mora koštati milijun dolara, poput gofa u marinadi, pa srdela, skuša i inćuna u raznim formatima, do sasvim solidnih školjki. I treće, Ponistra nije skupa.

Gigantskog šarga s gradela, gofa u marinadi, brbavice, veliki tanjur kaštelanskih rajčica, zelenu salatu, buteljku Nerice i par čaša Kozlovićeve malvazije platili smo oko tisuću kuna.

PONISTRA

Remetinečka cesta, Zagreb

HRANA -4/5  VINA -3/5  AMBIJENT 3/5  SERVIS -4/5

sve kreditne kartice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.