Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto Joško Gravner jede u Johnsonu? Zato što je riba genijalna

johnson-skusa

Joško Gravner, jedan od najutjecajnijih vinara našeg vremena, preklani je, dok smo ga intervjuirali u njegovu domu u Oslavju, spomenuo kako od malobrojnih restorana u kojima jede u Hrvatskoj, posebno voli jesti u Johnsonu. Gravner je, kako je poznato, jedan od većih fanatika svega što je prirodno u enologiji i gastronomiji. Činjenica da Joško Gravner dolazi u Johnson u Mošćeničkoj Dragi govori ponešto o kvaliteti Johnsonovih sastojaka.

Johnson je legendarna stara gostionica na samom kraju Opatijske rivijere, koja je reputaciju stekla vrhunskim škampima. Današnji je Johnson , međutim, puno više od škampa. Današnji Johnson restoran je koji se u tretmanu ribe i povrća približava ozbiljnom modernom fine diningu.

johnson-sanjpjer-tartar
Tartar od šanpjera

Sve što se radi u Johnsonu izgleda jednostavno i katkad zaista jest jednostavno ali katkad i nije. Ribu primjerice poširaju u temeljcima koji se iskuhavaju satima i satima. Važno je, međutim, da su rezultati impresivni. Riba plijeni svojim čistim, preciznim, prirodnim okusima i ostavlja dojam da je jedva dotaknuta, tek toliko da na stol ne bi stigla  baš potpuno neobrađena.

Sinoć smo večeru u Johnsonu počeli carpacciom od malog šanpjera s nježnom emulzijom od citrusa i ulja, i  tek nekoliko zrna ružičastog  papra. Snježnobijele fete imale su delikatan, ali zaista esencijalan okus vrhunske ribe. Skuše s fažoletima bile su još spektakularnije; komadići poširane skuše koja je sad na vrhuncu sezone, davali su punoću i skoro raskošan dodir zelenim, klorofilnim, u minutu točno kuhanim mahunama, a par kapara jelu je dalo dodatnu svježinu i energiju. 

johnson-brancin
Divlji brancin

Naposljetku, pečeni file divljeg brancina bio je fascinantno sočan i bogat, a razne zelene salate koje smo uz njega dobili i koje ne dolaze iz staklenika, spadaju među najfinije klorofile koje smo probali ove godine u Hrvatskoj.

Johnson još treba doraditi neke važne elemente, poput tretmana kože: jedan brancinov file imao je perfektno hrskavu a drugi ljigavu kožu, koja  nije imala nikakvu funkciju na tanjuru. Osim toga, kruh, koji peku sami, naprosto nije dovoljno dobar ni teksturom ni okusom za tako ozbiljno kuhanje. Vina su uglavnom istarska, uključujući Ipšu i Claija. Današnji Johnson spada u malu grupu uistinu vrhunskih hrvatskih ribljih restorana. U Zagrebu ne postoji nijedan riblji restoran takve klase.

JOHNSON

Mošćenička Draga

HRANA +4/5  VINA +3/5  SERVIS 4/5  AMBIJENT 3/5 (interijer), 4/5( terasa)

sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.