Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

WORLD’S 50 BEST Jessica Préalpato iz pariškog Plaza Athénée proglašena je najboljom slastičarkom na svijetu

jessica-prealpato

Jessica Préalpato, glavna slastičarka pariškog restorana Alain Ducasse u hotelu Plaza Athénée, progašena je najboljom slastičarkom na svijetu u prestižnom S.Pellegrinovom izboru World’s 50 Best Restaurants. Ovo je prvi put da je najboljom u ovoj kategoriji proglašena žena.

Préalpato je poznata po izrazito modernističkom, progresivnom pristupu slasticama i nadasve po radikalnom stavu o organskom i prirodnom u slastičarstvu. Kao jedna od istaknutijih pripadnica desseralité pokreta koji zagovara prirodno slastičarstvo (dessert+naturalité), Préalpato kreira deserte bez dodanih šećera, bez aditiva, krema, glazura ni viška dekoracija. Za Jessicu Préalpato desert treba biti vrhunaravna ekspresija prirode, jednostavnosti, ljepote. 

Kartu deserata koju Jessica Préalpato potpisuje u Plaza Athénée, gastro kritičari i fanovi opisuju jednako, kao originalnu, iznenađujuću, povremeno zapanjujuću, s desertima poput onoga od cikle, sumaca i amaranta ili deserta od limuna iz Nice s estragonom i algama. Svaki tanjur je zasebna priča, svaki element rezultat neprekidnog istraživanja.

“Ona je ovladala lakoćom i skladom, točnošću i kreacijom, što stvara dramatičnu razliku i veličanstvene deserte,” piše jedan francuski novinar, “Furiozno će protresti i recept i vas octevima i vinaigretteima koje miješa s jagodama ili borovim izdancima u desertu od limuna. Sve je prirodno, ali toliko sofisticirano, jednostavno i precizno.”  Deserti Jessice Préalpato osmišljeni su da bi dočarali najbolje prirodne okuse francuskih regija, od kikirikija iz Hautes-Pyrénées i citrusa iz Perpignana do modernih verzija teurgoule, normandijskog pudinga od riže i svježih šumskih jagoda. 

Jessica Préalpato kaže da je odrasla i učila na klasičnom francuskom slastičarstvu, ali u svom se radu želi odmaknuti što dalje od njega. “Jedem eclaire, ali ne želim ih raditi,” rekla je u jednom intervjuu. Istodobno, želi ostati izvan trendova. “Briga me je li mi desert instagramabilan. Meni je važno da bude najbolji na svijetu.” Jessica Préalpato traži vlastitu definiciju slastičarstva, koja je progresivna za naše vrijeme, ali čini se da je ovdje cilj ipak bezvremenost. 

Jessica Préalpato rođena je u poznatoj obitelji chefova u Monte de Marsanu na jugozapadu Francuske. Iako je odrasla okružena vrhunskom prirodnom hranom i kuharima, upisala je studih psihologije, ali brzo je shvatila da karijeru želi graditi u kuhinji. Raditi je počela na francuskoj rivijeri, u Michelinovom restoranu Le Chèvre d’Or chefa Philippe Labbéa. Nakon toga radila je kod Philippea Etchebesta u L’Hostellerie de Plaisance i kod braće Ibarboure u restoranu Les Frères Ibarboure u Bidartu.

U Pariz je došla prije devet godina, prvo u tim chefa Fréderica Vardona u restoranu 39V. Kao sous chef u Park Hyattu Paris Vendôme dobila je priliku proputovati cijelu Francusku i cijeli svijet i tako je počela graditi novi pogled na slastičarstvo. Dolazak u Alain Ducasse u Plaza Athénée 2015. godine i gastronomski naturalizam koji u tom restoranu promoviraju Ducasse i chef cuisinier Romain Meder, inspirirali su njen današnji stil. Vijest o proglašenju najboljom slastičarkom na svijetu Jessica Préapato dočekala je emotivno. “Ovo je divan dar. Nikad nisam ni pomislila da bi ovakva čast mogla pripasti slastičarki. Ogromna stvar za mene.” 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.