Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Restorateri baš jako ne vole zagrebačke parkove. Šteta

zrinjevac

U mnogim velikim gradovima veliki se restorani otvaraju u velikim parkovima. Genijalni pariški Ledoyen smješten je u parku iza Grand Palaisa, paralelno sa Champs Elysees. Steirereck, jedan od najboljih austrijskih restorana, nalazi se usred bečkog Gradskog parka. U New Yorku je jedan od najpopularnijih restorana desetljećima bio Tavern on the Green, u Central Parku. A blagavaonica Per Sea ima lijep pogled na Central Park

Logično je da se restorani i parkovi vole: svima nam je lijepo jesti u zelenom ambijentu ljeti ili bijelom u siječnju. Ručak ili večera u parku ili na vodi uvijek su privlačna promjena ambijenta, neophodna skoro svima koji žive u gradu. U Zagrebu, nažalost, gotovo da nema restorana ni u glavnim parkovima, ni na vodama. Evo inventure najvažnijih gradskih zelenih lokacija i njihova uglavnog tužnog restoranskog stanja.

1. Maksimir

maksimir

U najvećem i najljepšem zagrebačkom parku nema niti jednog restorana osim menze u Zoološkom vrtu. U neposrednoj blizini Maksimira nema ničeg zanimljivog osim pizzerie Duksa. Gastronomski bistro Ab Ovo zatvoren je lani.

2. Jarun

jarun

Unutar cijelog jarunskog kompleksa ne postoji niti jedan dobar restoran, osim donekle Jarunskih dvora.Što je zaista šteta, budući da jarunsko jezero spada među najatraktivnije prostore u Zagrebu.

3. Bundek

bundek

Do nedavnog otvaranja druge Dukse, na Bundeku nije bilo ničega osim konfekcijskih kafića.

4. Lenucijeva potkova

lenucijeva-potkova

Na obje strane Zrinjevca i Tomislavca nema baš ni jednog ambicioznijeg lokala s hranom. Do prije petnaestak godina, u Umjetničkom se paviljonu nalazio luksuzni restoran Paviljon, s jednom od najljepših terasa u Zagrebu. Srećom, Fuliranje i Festival hamburgera spašavaju gastronomski život središnjih gradskih parkova.

5. Tuškanac i Cmrok

tuskanac

Tuškanac ima Dubravkin put, jedan od najatraktivnije uređenih restorana u gradu. Međutim, na gornjem dijelu Tuškanca prema Nazorovoj i ulici Ivana Gorana Kovačića, nema doslovno ničega. Na Cmroku se raspada zgrada u kojoj se svojedobno nalazio Šumski dvor. Blizu Cmroka je Bistro Apetit by Marin Rendić s lijepom terasom.

6. Jelenovac

jelenovac

Jedan od najzelenijih dijelova Zagreba potpuno je ispražnjen od restorana

7. Sljeme

sljeme

Na Sljemenu postoje isključivo planinarski domovi od kojih neki, poput Kraljičina zdenca, godinama stoje zatvoreni te par hotela sa irelevantnom hranom. Šestinski lagvić, veliki tradicionalni restoran na ulazu u Sljeme, već je dugo u jako lošem stanju, pa ondje možemo preporučiti jedino veličanstvene poglede s prostrane terase. Hranu nipošto.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.