Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umrla je Maida Heatter, samouka kuharica čije su knjige milijune ljudi učile dobrom slastičarstvu

maida-heatter

Ime i djelo Maide Heatter hrvatskoj publici vjerojatno ne znači mnogo. Njezine slastičarske kuharice nisu obilježile našu kulturu hrane. Zato je nevjerojatni opus Maide Heatter, poznatije kao Queen of Cake, nešto manje i kao Sultana od Sweets, ne samo obilježio nego definirao mnogošto u svjetskom gastronomskom biznisu. Maida Heatter samouka je američka kuharica koja se proslavila receptima za slastice.

U lijepom oproštajnom tekstu članku njene smrti u 102. godini, New York Times piše “Maida Heatter dvadeset je puta napravila tortu od čokoladnog moussea prije nego je ocijenila da je dovoljno dobra da u svibnju 1972. godine objavi recept kod nas.” Heatter nije bila samo jedna od milijun produktivnih američkih pisaca kuharica. Njeni recepti bili su nešto posebno, bez obzira na desetljeća i trendove koji su se mijenjali. Imala je jedinstvenu strast prema slasticama. Znala je ljudima objasniti kako da naprave svilene kreme, raskošne čokoladne mousseve, visoke čvrste pjene pune vanilije, bogate torte od čokolade, mirisne cookiese s grožđicama natopljenima ginom, lebdeće biskvite od limuna… smišljala je deserte na koje su se ljudi odmah htjeli baciti, tko na kuhanje tko na jedenje.

maida-heatter-knjiga

Mnogi tradicionalni američki listovi koji su nekad imali milijunske tiraže, ovih se dana prisjećaju kako su recepti Maide Heatter prodavali novine i redovito bili među receptima godine. Recept za njenu Čokoladnu tortu od 86 gradi, bogatu tortu s tamnom čokoladom i bourbonom, i njeni Chocolate Cheesecake Brownies spadaju među pet ili šest najpopularnijih američkih kućnih deserata svih vremena. Maida Heatter nije previše marila za modne hirove, dijete i kampanje za zdraviju prehranu. Obraćala se onom najranjivijem ali najboljem u nama: djetinjoj radosti, amaterskoj kreativnosti, entuzijazmu nestručnjaka, senzualnom uživanju, i uvijek s puno znanja. Ljudima su recepti Maide Heatter uspijevali, i bili su dobri.

“Napravite moussse od čokolade i pola ga ispecite u plehu za pitu. Kad se ohladi, pečeni mousse slegnut će se u sredini i pretvoriti se u čvrstu čokoladnu koru za tortu. Idealnu da je napunite s ostatkom čokoladnog moussea, i prekrijete velikim oblakom šlaga,” kad vam netko napiše nešto tako jednostavno a divno, kad vas recept tako pročita, onda ga i pamtite. I bolje razumijete odakle dolaze Nigella Lawson, Martha Stewart Sophie Dahl i ali svi oni divni blogovi koji slave tiha, meka kućna uživanja i kuhanju i hrani.

Maida Heatter rođena je 1916. u Baldwinu u državi New York. Studirala je modni dizajn i počela karijeru kao ilustratorica i dizajnerica nakita. U jednom trenutku odlučila se posvetiti slastičarstvu, kao učiteljica kuhanja. Nije planirala pisati kuharice. Počela je nakon što je njen talent primijetio Craig Claiborne, nekadašnji urednik gastro rubrike u New York Timesu. Nakon što je kod njega objavila niz recepata, i nakon što je publika te recepte oduševljeno dočekala, Claiborne ju je nagovorio da napiše kuharicu.

I nisu samo čitatelji New York Timesa prepoznali znanje Maide Heatter. Da je pogura, Claiborne ju je isprva predstavljao kao “vrhovni kulinarski autoritet Floride”, što zapravo nije značilo ništa. Ali redakciji su se nakon što je počela objavljivati recepte počeli javljati poznati chefovi i kritičari, celebrityji su tražili njene kolače i nove recepte, kuharske škole tražile su da gostuje kao predavačica.

Sredinom 70-tih kad je objavila kuharicu Maida Heatter’s Book fo Great Desserts, ljudi su u kuhinjama imali možda jednu ili dvije debele, masne starinske kuharice s receptima obilježenima ušima na stranicama. Kuharice Maide Heatter donijele su modernost, ozbiljne slastičarske tehnike i novu estetiku. Dobivale su nagrade Fondacije James Beard, Heatter je na listu  Who’s Who of Food & Beverage in Amerika i u Kuću slavnih Chocolatier Magazina.

I u stotoj godini Maida Heatter imala je vjernu sljedbu, bila je influencer davno prije interneta. Imala je i entuzijastične urednike koji su je tjerali da piše nove knjige. Jedan od njih nedavno joj je rekao kako ne može trpjeti da svi ti Instagram blogeri i influenceri koji danas skupljaju nove sljedbe ne znaju tko je bila Maida Heatter. Predložio je da napiše zbirku svojih najpopularnijih recepata kojom će se predstaviti mladim generacijama i postaviti kontekst za internetske kuharice budućnosti. Maida Heatter umrla je u svom domu u Miamiju, pišući tu knjigu. Nazvala ju je Happiness Is Baking.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.