Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeste li ikada probali crni pošip? Nerica je upravo buteljirala rose od te rijetke sorte

nerica-crni-posip

Crni pošip raritetna je sorta  s Korčule, koja genetski nije povezana s pošipom. O crnom pošipu pisao je zagrebački profesor Edi Maletić prije više od dvadeset godina, a u jednoj ga rečenici, pozivajući se na Maletića, spominje Jancis Robinson u svim magnum opusu Wine Grapes. Crni pošip smatra se kritično ugroženom autohtonom sortom grožđa.

Jakša Krajančić, vlasnik vinarije Nerica iz Čare, prije par godina počeo je oživljavati ovu gotovo izumrlu dalmatinsku lozu. Rizman je također posadio nešto crnog pošipa. No, do prije desetak dana nismo vidjeli ni jednu buteljku na kojoj piše crni pošip.

Krajem pretprošlog tjedna stigla nam je boca Neričina Rosea od crnog pošipa. Otvorili smo je jučer u Carpacciu uz jako finu fritaju od  vrganja i pršuta. Koliko znamo, Nerica je lani proizvela tek nekoliko stotina buteljki crnog pošipa, tako da vino nije komercijalno dostupno, barem ne u Zagrebu.

Što ne znači da ga nije vrijedilo probati. Naprotiv. Neričin Rose od crnog pošipa, s 12,5 posto alkohola, spada među najoriginalnija ružičasta vina, koja smo kušali ovog ljeta. Riječ je o jače obojenom, crvenkastom roseu s naglašenom mineralnošću, herbalno cvjetnim aromama, čvrstim tijelom i tek laganim mirisima i okusima crvenog  bobičastog  voća, koji inače prevladavaju u većini rosea.

Rose od crnog pošipa vrlo je dobro i iznimno karakterno vino, koje uvjerljivo govori u prilog masovnijoj  sadnji  te zaboravljene sorte komercijalno privlačnog imena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.