Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Netflix je snimio dokumentarac o anonimnim junacima restoranske industrije. I u Hrvatskoj ih je na tisuće

tale-of-two-kitchens

Većina modernih dokumentaranih filmova o restoranima bavi se velikim chefovima. Chef’s Table , kojemu su upravo odobrili dvije nove sezone, najbolji je primjer takvog prikazivačkog pristupa restoranskoj industrijii. Veći dio svakodnevne TV produkcije vezane uz hranu fokusiran je na poznate chefove, koji pred kamerama nešto kuhaju, objašnjavaju, uče ili zabavljaju gledatelje. Jamie Oliver i Gordon Ramsay začetnici su tog žanra koji je žestoko metastazirao, ali koji je zaista enormno zaslužan za popularizaciju boljeg kuhanja i restoranske scene.

Na Netflix je ovih dana stigao sasvim drugačiji dokumentarac o restoranima. U Netflixovoj produkciji, autorica Trisha Ziff u filmu A Tale of Two Kitchens priča o zvijezdi meksičke scene chefici Gabrieli Cámari, koja nakon restorana Contramar u Mexico Cityju otvara sestrinski restoran Cala u San Franciscu. No, kroz Camaru redateljica zapravo priča o običnom osoblju restorana. U fokusu nisu kuharske zvijezde ni mladi perspektivni chefovi, nego linijski kuhari, konobari, šankeri, koji su pronašli sebe u restoranskom biznisu i nemaju potrebu doći na vrh tog biznisa.

Zašto su takvi ljudi važni? Pa zato što restoranska industrija živi od tisuća i tisuća pouzdanih profesionalaca koji vole svoj posao. Kako u Kaliforniji i Meksiku, tako i u Hrvatskoj. Riječ je o ljudima koji svakodnevno okreću vaše pljeskavice, režu goveđe četvrtine i pretvaraju ih u jestive komade mesa, čiste i prže ribu, kuhaju pašticade i sarme, pažljivo realiziraju recepture poznatih chefova, ljubazno dočekuju goste, paze da im ništa ne nedostaje i desetljećima nose tanjure i toče vino i pospremaju stolove, kako bi restoran mogao uspješno raditi.

Neki od njih, poput Esplanadina Stjepana Okuna, virtuozni su umjetnici svoje profesije, ali nikada neće dobiti ni jedan posto publiciteta i javnog priznanja što ga dobivaju talentirani chefovi. Drugi, koji rade u manje prominentnim kućama, zauvijek će ostati anonimni , osim za svoje goste. No, tisuce takvih profesionalaca zaista zaslužuju naše ultimativno poštovanje, jer bez njih ne bismo imali gdje jesti i piti i ne bismo imali što jesti i piti. Oni su strojarnica restoranskog posla. I stoga je A Tale of Two Kitchens, film posvećen nepoznatim herojima restoranske industrije, dobrodošla i poštena promjena u prikazivanju restorana i hrane na televiziji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.