Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je Fakinova mlada Malvazija na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojila čak 96 bodova

fakin-fb

Mladi Marko Fakin u zadnjih je nekoliko godina najnagrađivaniji hrvatski vinar. Desetke njegovih zlatnih medalja s Vinistre više uopće ne treba spominjati, jer inflacija obezvređuje. Ali, gospodin Fakin ušao je u inflatorni trend i na Decanterovim Svjetskim nagradama, najvažnijem globalnom vinskom natjecanju.

Fakin je preklani osvojio zlatnu medalju za gustu, maceriranu, odležanu malvaziju La Prima. Lani je dobio zlato za teran Il Primo, da bi ove godine njegova bazična mlada malvazija iz lanjske berbe osvojila zlatnu medalju i čak 96 bodova. Koliko nam je poznato, ni jedan hrvatski vinar osim Fakina nije osvojio tri zlatne Decanterove medalje zaredom za suha vina. A Marko Fakin uopće nema vinariju. On svoja šampionska vina proizvodi u suterenu obiteljske kuće kraj Motovuna, u mediokritetskim tehnološkim uvjetima.

fakin-ID

Marko Fakin živi je dokaz da najbolja vina ne nastaju u podrumu nego u vinogradu. Obitelj Fakin posjeduje neke od najboljih vinograda oko Motovuna (Benvenutiji su svojedobno kupovali njihovo grožđe). Motovunski vinogradi spajaju veliko tijelo i mineralni aftertaste. Ako u ljeto uništite pola berbe (“Djed bi me ubio da vidi koliko grožđa bacam,” rekao nam je Fakin preklani), dobit ćete visoku koncentraciju soka, koji je zadržao mineralnost i jake primarne, voćne arome.

I tako je , zahvaljujući brutalnim postupcima u vinogradu , Marko Fakin postao hrvatska i međunarodna zvijezda. Malvazija iz 2018. godine vino je srednje velikog tijela, prelijepih, jako zrelih aroma žutog voća, koje ujedinjuju mesnatost motovunskih malvazija, Kozlovićevu eleganciju i Coronicinu slanost. Vino smo ocijenili niže od Decantera, jer smatramo da Marko Fakin može još bolje.

Gastropreporuka: U subotu smo u El Toru u Petrinjskoj pili Fakinovu Malvaziju uz jako aromatični ceviche od kozica. Što je odlično funkcioniralo. Ova se malvazija može posluživati uz sushi, curry, jela iz woka, kao i uz sirove školjke, carpaccio od bijele ribe i razne 

bijele riba na gradelama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.