Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

VRLO OSOBNA LISTA 10 najboljih restorana koje smo posjetili u zadnjih 10 godina

masa-nyc

Ovo je, dakle, vrlo privatna lista. Ona ne pretendira na apsolutnu objektivnost. Riječ je o kolekciji dobrih sjećanja, u kojoj se nije našlo mjesta za Per Se ili Eleven Madison Park (jer nam nisu ostali u najboljem sjećanju), ali je na njoj zastupljen puno bazičniji Peter Luger. S druge strane, naravno da nismo mogli izostaviti Nomu, jer je ona preznačajna da bi je bilo tko tko se bavi ovim poslom mogao ignorirati.

1. Masa, New York, 3 Michelinove zvjezdice

masa-nyc

Prilično smo uvjereni da je Masa najbolji restoran na svijetu. Tijekom oba posjeta toliko smo spektakularno jeli, da idućih par dana nismo željeli ni čuti za bilo koji drugi restoran. Masa je najveći trijumf japanske visoke kuhinje na Zapadu. Najdraža jela: čips od masnoće tunine potrbušnice, sashimi od abalonea, nigiri s foie gas i tartufima

2. Ledoyen, Pariz, 3 Michelinove zvjezdice

ledoyen-servis

Ledoyen je dokaz superiorne elegancije i hedonizma u modernoj visokoj francuskoj kuhinji. Čarobne okuse s nedavne večere u glavnom restoranu chefa Yannicka Allenoa jako ćemo dugo pamtiti. Najdraže jelo: file ivera u umaku od narančinog cvijeta s beignetom od jasmina.

3. Pierre Gagnaire, Pariz, 3 Michelinove zvjezdice

pierre-gagnaire

Pierre Gagnaire čovjek je koji je izmislio molekularnu kuhinju, da bi unatrag petnaestak godina stvorio globalno restoransko carstvo. Usprkos tome, Gagnaire i dalje osobno kuha u svim glavnom restoranu u Rue de Balzac. Njegova su jela iznimno kompleksna, katkad se sastoje od pet ili šest različitih tanjura, ali su okusi čisti, snažni i elegantni. Najdraže jelo: list s perigordskim tartufima

4. Le Bernardin, New York, 3 Michelinove zvjezdice

Kuhinja Erica Riperta, bliskog prijatelja pokojnog Anthonyja Bourdaina, jedan je od vrhunaca riblje gastronomije bilo gdje na Zapadu. Ripertova su jela delikatna, razigrana i nevjerojatno svježa i lagana. Najdraže jelo: plavoperna tuna – Barely Touched

5. Martin Berasategui, San Sebastian, 3 Michelinove zvjezdice

martin-berasategui

Berasategui, kao i Gagnaire, spada u onu malu grupu celebrity chefova koji zaista osobno kuhaju u svojim restoranima. Berasategui, dapače, ide od stola do stola i pita goste kako im je bilo. Berasategijevi tanjuri ekscentrično su lijepi, a hrana toliko čista i prozračna, da se ni poslije deset sljedova ne osjećate prejedeno. Najdraže jelo: mozaik od ljetnog povrća s emulzijom od crnog češnjaka

6. Noma, Kopenhagen, 2 Michelinove zvjezdice

noma-zvijezde-bakalar

Noma je prije desetak godina promijenila svjetsku gastronomiju, a sada pokušava mijenjati sebe. Restoran izgleda fenomenalno, servis i atmosfera su genijalni, hrana je prezentacijski spektakularna, dok su okusi pomalo problematični i umorni. Najdraže jelo: hrskava koža bakalara u sirovoj čokoladi, dagnja s kavijarom i morskom travom.

7. Gordon Ramsay at Claridge’s, London, 2 Michelinove zvjezdice

ramsay-claridges

Što god da mislimo o njegovim tv emisijama, nesporna je činjenica da je Gordon Ramsay jednom bio veliki kuhar. A Ramsayev restoran u glasovitom hotelu Claridge’s mogao se pohvaliti jednom od najljepših blagovaonica u Europi. Ramsay je prije više godina izbačen iz Claridge’sa, među ostalim i zato što se kuhanje drastično pogoršalo. Najdraže jelo: poširani file brancina s kavijarom

8. Amador, Beč, 3 Michelinove zvjezdice

amador-fb

Kuhanje Juana Amadora, jedinog bečkog chefa s tri zvjezdice, apoteoza je klasične visoke kuhinje. Njegov je meni doslovno pretrpan gusjim jetrima, kavijarom, jastozima i škampima. Tehnike su savršene, a pojedina jela infantilno duhovita, poput lego kocki od foie gras. Najdraže jelo: kamenice s kavijarom i smrznutim beurre blancom.

9. Peter Luger, New York, 1 Michelinova zvjezdica

peter-luger-mesari

Ovaj povijesni, old school steakhouse u Brooklynu neodoljiv je zbog čitavog niza razloga; od starih brkatih konobara koji piju bourbon usred servisa, do besprijekorne selekcije govedine koja uglavnom dolazi iz mesnice Joseph Loebel.Peter Luger nesporni je šampion svog žanra. Najdraže jelo: krvavi porterhouse

10. Palomar, London

palomar-g

Palomar je neugledna gostionica u Sohou s fantastičnom atmosferom, koja je na svijet modernog restoranskog kuhanja utjecala više nego većina restorana s tri ili dvije zvjezdice. Palomar je možda prvi restoran koji je od street fooda napravio fine dining. Hrana u Palomaru izgleda kao street food, ali toliko je kompleksna i ukusna da pripada najvišim restoranskim žanrovima. Najdraže jelo: shakshukit (mljevena govedina i janjetina s bliskoistočnim začinima i umacima)

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.