Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki Moreno Coronica dobio je zlato na Decanterovim Svjetskim nagradama

coronica-decanter

Kako izvješćuje web stranica Vinske priče Željka Garmaza, ove je godine na Decanterovim svjestkim vinskim nagradama (DWWA), najvažnijem svjetskom vinskom natjecanju, zlatnu medalju osvojio Gran Teran iz 2015. Morena Coronice. Riječ je o ostvarenju povijesne pravde. Moreno Coronica sam je izmislio moderne terane.

Prije Coronice, terani su uglavnom bili tek kisela crna vina koja su se pila za žeđ. Otkako je Coronica počeo puniti vina s oznakom Gran Teran, vidjelo se da su terani potencijalno moćna, kompleksna, velika crna vina koja mogu dugo dozrijevati, i koja samo dobivaju s vremenom (Cattunarov Kappi iz 2007. sada je na vrhuncu). Stoga je iznimno važno i više nego zasluženo da je Coronicin presudni doprinos afirmaciji terana donio i najvišu mogući međunarodnu potvrdu.

Decanter će službene rezultate s ovogodišnjih Svjetskih nagrada objaviti 28. svibnja. Sada se čini da je od sedam zlatnih medalja za Hrvatsku čak šest otišlo u Istru, što samo potvrđuje tezu o superiornosti Istre nad drugim hrvatskim vinskim regijama.

A ta superiornost nema veze s terroirom i sortama, nego s ozbiljnim radom u svim segmentima vezanim uz proizvodnju i prodaju vina. Zlata na ovogodišnjim Decanterovim svjetskim nagradama još su osvojili Laguna, Fakin, Damjanić( izvrsni bijeli cuvee Clemente), Rossi, Anđelini i Hvaranin Tonči Marjan.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.