Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Hrvatska ulja osvojila su čak 32 zlatne i 18 srebrnih medalja na važnom natjecanju u New Yorku

ulja-nyc-g

New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) najvažnije je maslinarsko natjecanje ns svijetu uz Flos Olei. Ove su godine hrvatski maslinari u New Yorku osvojili čak 32 zlatne i 18 srebrnih medalja, pa su tako potvrdili status naše zemlje kao jednog od najboljih svjetskih proizvođača maslinova ulja.

Čak tri zlatne medalje osvojila je porečka Agrolaguna, među ostalim i za Selection, ulje koje je Milan Budinski napravio po načelu kupažiranja vina. Zlata su osvojili i drugi nacionalno široko poznati proizvođači poput Belića za Selekciju, Salvele za Aurum i Chiavalon za Ex Albis. Zanimljivo je da su zlatne medalje za svog ulja osvojili i poznati  istarski vinari Franko Kozlović i Giorgio Clai.

Posebno je važno što je nagradu Best in Class osvojilo dalmatinsko ulje. Riječ je o brandu Zlatna Šoltanka, koji proizvodi istoimena udruga s tog srednjodalmatinskog otoka blizu Splita, od autohtone sorte šoltanka. Šoltani su dobili nagradu za najbolje svjetsko ekološko ulje srednjeg intenziteta.Preklani je to isto ulje u New Yorku osvojilo zlatnu medalju. I ova nagrada pokazuje da bi se i Dalmacija napokon mogla početi afirmirati kao zemlja vrhunskih maslinovih ulja. Na natjecanje su prijavljena 903 uzorka iz 26 zemalja.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Hrvatska ulja osvojila su čak 32 zlatne i 18 srebrnih medalja na važnom natjecanju u New Yorku

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min