Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DECANTEROVE NAGRADE 2019. Hrvatska vina osvojila su 7 zlatnih i 54 srebrne medalje

decanter-boce

Počeli su stizati prvi službeni rezultati s ovogodišnjih Decanterovih Svjetskih  nagrada. Premda se poslije prvog kruga ocjenjivanja činilo da će hrvatska vina osvojiti rekordnih 14 zlatnih medalja, potvrđeno ih je sedam, uz 54 srebrne, što znači da je riječ o pet zlata manje nego lani. Međutim, s obzirom na vrlo problematičnu berbu 2017. i ovaj je rezultat sasvim dobar.

Osim toga, neki od najpoznatijih hrvatskih vinara ove godine nisu poslali svoje buteljke u London, što je potpuno nerazumljivo. Hrvatski su vinari na DWWA 2019. prijavili više od 200 uzoraka, što znači da je četvrtina svih naših vina osvojila srebro ili zlato. Kako doznajemo, Porečka Laguna dobila je čak šest medalja, od kojih jednu zlatnu, za Malvaziju Vižinadu iz 2015. godine. Glavni Lagunin enolog Milan Budinski ističe kako je Vižinada iz 2015. izvrstan samostalni izraz terroira i sorte: to vino, naime, ne dolazi iz drva niti je macerirano. Budinski naglašava kako uspjeh Malvazije Vižinade pokazuje da istarska malvazija može biti izvrsno vino za dozrijevanje.

Potvrđeno je, također, da su zlatne medalje osvojili Marko Fakin za Malvaziju iz 2018. što je očekivano, i hvarski veteran Tonči Marijan za plavac Vron Bod iz 2012. godine, što predstavlja stanovito iznenađenje. Ova je medalja posebno važna, jer je riječ o prvom zlatu za plavac mali u povijesti Decanterovih nagrada. Od drugih etiketa prisutnih na našem tržištu želimo istaknuti Rebulu Opoka Marjana Simčiča iz 2013.godine, genijalno vino koje je zasluženo osvojilo 97 bodova i platinastu Decanterovu medalju. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.