Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
aqua-panna-banner

Ovo su četiri najbolja dalmatinska ulja u širokoj distribuciji

Istra je, naravno, najvažnija svjetska, pa tako i hrvatska maslinarska regija. No, veći dio ukupne proizvodnje hrvatskog maslinova ulja dolazi iz Dalmacije. Dalmacija proizvodi blaža ulja od Istre, što je normalno s obzirom na sortiment i topliju klimu. Pojedina dalmatinska ulja zavređuju pozornost i vrlo diskriminativnih oleofila, te redovito predstavljaju vrlo dobru vrijednost za novac.

Nažalost, neka od najboljih dalmatinskih maslinovih ulja ne mogu se pronaći u širokoj distribuciji. Tu prije svega mislimo na korčulanski Torkul i raritetno, briljantno pelješko ulje velikog vinara Frane Miloša. Bračka Stina također proizvodi jako dobro ulje u mikrokoličinama. Ove godine nema ni vrlo dobrog Rizmanova ulja s Komarne, jer lanjska godina nije bila milosrdna prema južnodalmatinskim maslinama. Naposljetku, u nekim velikim lancima samoposluživanja ponestalo je Zvijezdine Ol Masline, jednog od najpouzdanijih domaćih ulja. Evo liste četiri dobra dalmatinska ulja, koja su u ovom trenutku široko dostupna.

1. Brachia, Brač, 99 kuna za litru

Ovo je ulje već dugo zlatni standard za dalmatinsko maslinarstvo. Ono je blago, južnjački široko, ali svježe i umjereno pikantno, lijepo zaokruženo s puno voćnih aroma. Optimalno se slaže s plemenitim bijelim ribama poput šanpjera. Brachia spada među zaslužne pionire privatne proizvodnje maslinovih ulja u Hrvatskoj, a njen lanac trgovina finom lokalnom hranom, koji se zove Uje, proširio se svim važnim jadranskim turističkim destinacijama.

2. PZ Postira, Ekstradjevičansko ulje, Brač, 109 kuna za litru

Ulje Poljoprivredne zadruge Postira jedino je ulje koje koristimo danas, a koje smo kupovali i prije rata kad se prodavalo u bočicama od dva decilitra, koje su nalikovale pakovanjima za sirup protiv kašlja. Riječ je o širokom, elegantnom i herbalno-voćnom ulju.

3. Marko Polo, Korčula, 36 kuna za 0,25l

Marko Polo je prestižni brend stare poljoprivredne zadruge Blato. Ulje se proizvodi od lastovke, drobnice i oblice, ugodnog je voćnog, donekle citrusnog mirisa, ali je gotovo posve neutralno na okusu. Marko Polo puni i premium brand Gold, kojeg nema u široj distribuciji.

4. Marina, Marina kraj Trogira, 56 kuna za 0,5l

Poljoprivredna zadruga Marina podigla je prvu uljaru još prije Drugog svjetskog rata. Ulje Marina može se kupiti u puno supermarketa, nije skupo, ali ima jedan ozbiljan problem: okus je potpuno neusklađen s mirisom. Marina je na nosu suzdržana, dok u ustima lagano peče. Ne radi se, nažalost, o atraktivnoj polifenolnoj pikantnosti tipičnoj za istarska ulja, nego o pomalo neugodnom osjećaju.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Ovo su četiri najbolja dalmatinska ulja u širokoj distribuciji

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min