Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Iloku će se u lipnju održati prvi ozbiljan vinski festival posvećen tramincu

principovac

Ilok, vinska regija koja proizvodi neke od najboljih traminaca na svijetu, konačno je dobio festival posvećen toj sorti. Festival traminca, koji će se 14. i 15. lipnja održati u Iloku u Starom podrumu i na Principovcu, organiziraju vlasnik osječke vinoteke Vinita Vinko Ručević, pokretač vinskog festivala WineOS i novinar Željko Garmaz, autor popularnog serijala knjiga Vinske priče.

Na iločkom festivalu točit će se više od 70 traminaca iz Hrvatske i svijeta, među njima i vina od 100 bodova u Parkerovu vodiču i dobitnici najviših Decanterovih nagrada. Osim genijalnih iločkih, kutjevačkih i đakovačkih traminaca, na festivalu će svoja vin predstaviti alzaški vinar Michel Ginglinger.

Glavni masterclass na kojemu će se najbolji hrvatski traminci uspoređivati s tramincima iz četiri berbe alzaške vinarije domaine Weinbach vodit će Ivan Barbić, jedini Hrvat s titulom Master of Wine, Slovenci Radovan Šuman i Danilo Steyer održat će predavanje o biodinamičkom vinarstvu i tramincima u pjenušcima, a dio predavanja prikazat će i koliko se traminac udomaćio u Sloveniji.

Posebno zanimljivo bit će izlaganje stručnjaka s Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo iz Pečuha Lászla Hevéra i Zoltána Győrffa, koji će u Ilok donijeti nekoliko novijih, sve traženijih sorata razvijenih iz traminca. Vinar Slavko Kalazić vertikalnim tastingom svojih traminaca iz berbi 2007. do 2017. pokazat će potencijal Baranje u proizvodnji traminaca.

Poseban prostor na festivalu, naravno, imaju Iločki podrumi kao šampioni traminaca u Hrvatskoj i jedina vinarija na svijetu koja proizvodi osam različitih vrsta vina od traminca. Festival će kulminirati gala večerom na kojoj će kuhati chef Tom Gretić.

Traminac je jedna od najvažnijih hrvatskih sorti i za hrvatsku je vinsku scenu izuzetno važno da je toj sorti posvećen specijalizirani festival i još više da je riječ o ozbiljno koncipiranom festivalu koji afirmira traminac kroz stručna predavanja i ozbiljno vođenje tastinge.

Evo rasporeda radionica i prezentacija na prvom Festivalu traminca.

PETAK 14. lipnja

11:00 – Prof.dr.sc. Bernard Kozina – Uvodna riječ o sorti traminac

11:10 – Dr. Ivana Alpeza – Rasprostranjenost traminca u Hrvatskoj

11:20 – Institut za vinarstvo iz Pečuha – Inovativni potomci traminca, gosti László Hevér i Zoltán Győrff

11:50 – Vinarija Nećak – Zašto smo posadili traminac gdje ga nitko nije htio? gost Stefan Nećak

12:10 – Domaine Paul Ginglinger – Alzas, raj za tramince, gost Michel Ginglinger

12:40 – Ivan Enjingi – Kako sam dobio traminac od 20 posto alkohola

12:50 – Stjepan Karalić – Ledena berba koja je spasila Papu

13:00 – Iločki podrumi – Horizontalno kušanje sedam traminaca različitih stilova iz jedne vinarije.

15:00 – Danilo Steyer – Traminac kao baza za pjenušce

15:30 – Bruno Gaberšek – Slovenija, zemlja traminaca

16:00 – Radovan Šuman – Moj život u harmoniji s prirodom

16:30 – Slavko Kalazić – Vertikalno kušanje traminaca iz Baranje

17:00 – Ivan Barbić MW – Hrvatski traminci vs Domaine Weinbach.

SUBOTA 14. lipnja

17:00-23:00

Na izložbi vina kušat će se traminci više od 50 vinarija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, Francuske i Italije. Među ostalima, nastupaju Iločki podrumi, Vinarija Papak, Vinarija Buhač, Erdutski vinogradi, Vinarija Josić, Vinarija Kalazić, Suza Baranje (Podrum Kolar), Vinarija Gerštmajer, Vinarija Apostol, Misna vina, Nikica Milanović, Vinarija Mihalj, Kutjevo d.d, Krauthaker, Tomac, Bolfan, Bodren, Podrum Štrigova, Mladina, Dvanajščak, Vinarija Nećak (Srbija), Weingut Umathum (Austrija), Domaine Paul Ginglinger (Alzas), Franz Haas, Hartmann Donà, Gumphof (Italija, Alto Adige), Danilo Steyer i Radovan Šuman (Slovenija)
 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.