Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Masseto je otvorio spektakularnu novu vinariju (VIDEO)

Masseto je jedan od najskupljih merlota na svijetu. A spektakularna vina trebaju spektakularni kontekst. Talijanska vinarija Masseto nakon dugog je planiranja otvorila novi podrum u Bolgheriju. Naravno, spektakularan.

Kako je za Decanter objasnio direktor vinarije Axel Heinz, glavna ideja dizajna koji potpisuje Hikaru Mori iz talijanskog studija ZitoMori, bila je sugerirati spuštanje duboko u srce Massetova terroira koji obilježavaju ilovača i blizina mora. “Gradnja podzemne vinarije omogućila nam je i iskorištavanje prirodnih idealnih temperatura za odležavanje vina, bez air conditiona,” rekao je Heinz. 

Na više od dvije i pol tisuće četvornih metara novog Massetova podruma ističu se skulpturalni betonski tankovi, dio sistema koji koristi prirodnu gravitaciju, staklene stijene i sale za prvu i drugu godinu odležavanja u bačvama, eksperimentalni podrum i arhiva sa svim Massetovim berbama

Vlasnici vinarije htjeli su da prostor podsjeća na rudnik, mjesto gdje se naporno radi da bi se iskopalo zlato, ili pećinu s blagom. “Arhitektura vinarija trebala bi predstavljati i jačati identitet brenda, utjelovljivati filozofiju vinara. Mora stvoriti dom za vrlo delikatan miks tehničkih i ljudskih aktivnosti,” rekla je Hikaru Mori predstavljajući svoju viziju Massetove vinarije.

Masseto, koji se dosad vinificirao u Ornellaijinim podrumima, dobio je dom u kojem je svaki detalj prilagođen specifičnostima ovog velikog vina. Poput fermentora u obliku tulipana koji omogućavaju nježnu ekstrakciju, brojnih malih tankova i posebnih sala za usporedbu vina. Iznad površine, stara Massetova zgrada potpuno je obnovljena. Pogledajte novu vinariju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.