Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

AKCIJA KREMPITA Policija tvrdi da su krčki ugostitelji utajili 3,5 milijuna kuna pomoću softvera za izbjegavanje fiskalizacije

fiskalizacija

Kada je prije šest ili sedam godina uvedena fiskalizacija, mnogi su se ugostitelji bunili: u staroj gardi vlasnika kafića i restorana smatralo se kako je uvijek postojao prešutni dogovor između njih i države, o tome da se baš sve ne mora prijaviti.

Dolaskom fiskalizacije odjednom se baš svaka kuna automatski prijavljivala, jer se svaki izdani račun šalje informacijskom sustavu Ministarstva financija. Dok se uskoro nije pojavio softver pomoću kojega se to može izbjeći.

Današnji Novi list piše da su policija i riječko Državno odvjetništvo osumnjičili devetoricu ugostitelja s Krka da su s već izdanih računa brisali pojedine stavke i onda umanjene račune prijavljivali Ministarstvu financija.

To im je omogućio desetooptuženi 42-godišnjak, koji je izradio i održavao softver koji je de facto poništavao fiskalizaciju. Akcija u kojoj je otkriveno kako su krčki slastičari i vlasnici kafića u tri godine utajili oko tri i pol milijuna kuna, prigodno se zove “Krempita”.

Ovakvi slučajevi sasvim sigurno ne pomažu ugostiteljima u njihovim naporima da se smanji porezno opterećenje restoranske industrije , jer podržavaju prastaru i danas uglavnom netočnu sliku o vlasnicima barova i restorana kao poduzetnicima koji stalno pokušavaju poslovati u okviru sive ekonomije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.