Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Magnus Nilsson zatvara Fäviken. ‘Moram se i fizički i psihički oporaviti’

nilsson

Švedski Fäviken svoje će posljednje menije od 30 slijedova poslužiti 14. prosinca ove godine. Legendarni skandinavski chef Magnus Nilsson ovih je dana objavio da odlazi iz Fävikena, jer je “umoran, jer želi provoditi više vremena s obitelji, i jer se želi dovesti u bolje fizičko i psihičko stanje.” Prije dvije godine Nillson je promijenio biznis model restorana kako bi sebi i svojim suradnicima omogućio kakvu takvu ravnotežu poslovnog i privatnog života. Čini se da nije bilo dovoljno.

Fäviken je otvoren 2008. godine na istoimenoj farmi u divljini dalekog sjevera; 750 kilometara sjeverno od Stockholma, blizu poznatog skijališta Åre.

Fäviken ima dvije Michelinove zvjezdice, redovito je ulazio u San Pellegrinov izbor 50 najboljih restorana na svijetu, a Magnusa Nilssona smatra se, uz Renea Redzepija, najvažnijim začetnikom moderne nordijske gastronomije, koja je unatrag desetak godina promijenila globalnu restoransku industriju.

Premda Nilsson nije vlasnik Fävikena, restoran se zatvara jer su vlasnici procijenili kako Fäviken bez glasovitog chefa nema nikakvog smisla.

Fävikenovo zatvaranje možda najavljuje kraj ere prenabildanih restorana koji poslužuju 15 ili 30 slijedova, koji funkcioniraju po prestrogim i prekompliciranim pravilima, i koji su postali teško održivi i za chefove i za goste.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.