Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čovjek uhićen zbog vožnje s masu promila u krvi, tvrdi da mu tijelo pretvara hranu u alkohol

behne

Amerikanac Michael Forrest Behne iz Ohija imao je težak frontalni sudar vozeći se nedavno kući iz trgovine. Kad je policija došla na mjesto nesreće, zatekli su ga ošamućenog, očito pijanog. Behne je tvrdio da ga je udario airbag pa je privremeno izgubio svijest. Kad su mu napravili alkotest, ustanovili su da u krvi ima četiri puta više promila od zakonski dopuštene granice. Behne je u nevjerici tvrdio da je prije odlaska u trgovinu popio samo čašu vina i predložio da nazovu njegovu majku kao svjedoka. Pa su ga priveli.

Behneova majka začudila se kad su joj policajci rekli da je pijan skrivio nesreću, jer je iz kuće izišao potpuno normalan. Nazvao ju je iz trgovine i pitao treba li joj što donijeti, tvrdi da je zvučao bistro i posve trijezno. Behne je na kraju priznao krivnju i završio u zatvoru na dvije godine. Ali njegova majka nije odustala. Uvjerena da je riječ o nekom gadnom nesporazumu, počela je istraživati.

Tako je otkrila nevjerojatni auto-brewery sindrom. Riječ je o rijetkom poremećaju zbog kojeg se ugljikohidrati u crijevima fermentacijom pretvaraju u alkohol, kao u destilerijama i pivnicama. Behneova majka sudski je zatražila da se ispita pati li njen sin od sindroma čovjeka-pivovare.

Priča je, naravno, brzo postala hit na lokalnim portalima. Uzimale su se izjave liječnika, kopalo po enciklopedijama, a nesretni Michael Behne odveden je u zatvorsku bolnicu na pretrage. Sudac nije htio riskirati da nevinog čovjeka strpa u zatvor zato što je bolestan. Nakon što u zatvoru tjednima nije pio alkohol, liječnici su Behnea zatvorili u karantenu i neprestano ga pratili uzimajući mu uzorke krvi u redovnim intervalima. I zaista, otkrili su da razina alkohola u Behneovoj krvi dramatično varira, od nule do razina zbog kojih bi mu svaki policajac oduzeo vozačku.

Ti nalazi Behnea ipak nisu oslobodili zatvora. Behneovo odvjetnik priznao je da je sudac pokazao razumijevanje za problem njegova branjenika, ali da nigdje u zakonima Ohija nema podloge za oslobađajuću presudu. Ohio ne zanima odakle je alkohol došao u krv okrivljenika. Čim je razina iznad dopuštene, mora se sankcionirati.

U američkom pravu postoji presedan u sličnom slučaju iz 2016. kad je policija zaustavila vozačicu iz Buffala. Žena nije mogla voziti, frfljala je i pala na alkotestu. Tijekom suđenja, njen je odvjetnik pronašao dr. Barbaru Cordell koja se godinama bavi fenomenom ljudi-pivovara. Ona je ženu iz Buffala uputila stručnjacima koji su joj postavili točnu dijagnozu. Žena je prošla niz pretraga sličnih Behneovima i sudac je nalaze uzeo u obzir kao olakšavajuću okolnost.

Američki portal Munchies pronašao je Matthewa Hogga, koji godinama pati od ovog sindroma. “Kad jedem žitarice, voće, procesuiranu hranu i šećer, simptomi se pogoršavaju. Prilagodio sam prehranu tako da izazivam što manje fermentacije u probavnom traktu,” ispričao je Hogg. Nažalost, to je jedini način jer medicina još ne zna što izaziva ovaj poremećaj, pa ga ne može liječiti.

Iako auto-brewery sindrom povećava razinu alkohola u krvi, simptomi nisu identični pijanstvu, ljudi pate i od umora, bolova, loše podnose stres, imaju kognitivnih poteškoća i, naravno, proživljavaju gadne mamurluke kad se alkohol povuče. Behne misli da je njegov problem počeo s antibioticima koje je jedno vrijeme pio kao student, a možda i da je nešto pokupio radeći u laboratoriju jedne lokalne pivovare, gdje je testirao kvasce.

Njegov novi problem je što zbog zatvorske hrane koja mu povisuje razinu alkohola u krvi, tamo može upasti u nevolje. Pa je sudac zatražio da ga stave na režim prehrane bez ugljikohidrata, terapiju protiv gljivica i stalni liječnički nadzor. Zatvorska uprava sve je zahtjeve ignorirala i Behne kaže da zbog hrane iz menze povremeno opet upadne u “pijanstvo”, Ali da osjeća kako je inicijalna agresivna terapija ipak pomogla.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.