Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Švicarci su proizveli detektor TCA kojim se mogu testirati još neotčepljene boce

cepovi-TCA

Ako volite i pijete vino, sigurno znate taj osjećaj: kombinaciju razočarenja, ljutnje i bespomoćnosti kad vas vino koje ste skupo platili, godinama čuvali i otvorili u najposebnijoj prilici – zapahne mirisom trulog mokrog kartona i klora. TCA. Trikloranisol. U vinskom govoru poznatiji naprosto kao “čep”, spoj koji inficira plutene čepove ne birajući vina ni berbe.

Vinska industrija desetljećima se bori s ovim problemom, iz toga je izrasla cijela jedna nova industrija čepova od materijala otpornih na TCA i trend korištenja navojnih čepova na skupim vinima.

Jedna studija i patent švicarske kompanije, odlučili su problem napasti direktno. Timovi kemičara sa Sveučilišta u Fribourgu i Bordeauxu, istraživali su kako nastaje TCA koji inficira čepove, i zaključili da su uzrok fungicidi kojima se tretira hrast plutnjak.

Na temelju njihovih otkrića, švicarska firma Inorganic Chemistry proizvela je senzor za TCA koji na još neotčepljenoj boci može pokazati je li joj čep zaražen. Riječ je kemijskom spoju čije sićušne molekule prodiru kroz pore plutenih čepova. Ako je čep zaražen, u porama čepova pojavljuje se fluorescentna boja. Ako se ne pojavi ništa, čep je ispravan i vino se može poslužiti bez tragova testiranja. Tvar za detekciju TCA može se koristiti kao otopina ili na papirnatim trakicama, na otvorenim vinima za koja sommelier ili kupac nije siguran jesu li zaraženi (TCA nekad može biti jedva primjetna ali svejedno pokvariti bouquet vina).

Iako je očigledno da bi ova metoda praktičnu primjenu mogla naći na najširem vinskom tržištu, u restoranima i trgovinama, proizvođači kažu da se može koristiti i za otkrivanje nekih pesticida i herbicida na voću i povrću, reagira i na eksplozive.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.