Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šampanjska kuća Louis Roederer tvrdi da im je berba 2018. bila tako senzacionalna da mijenjaju pravila za Cristal

cristal-2008

Cristal brut šampanjac radi se od baznih vina iz najviše 45 biodinamičkih grand cru vinograda u vlasništvu šampanjske kuće Louis Roederer, samo u izuzetnim berbama. Berba 2018. bila je toliko dobra da su u Louis Roedereru odlučili dramatično odstupiti od pravila i napraviti “jedinstveni Cristal“, kako ga je u izjavi za Decanter nazvao chef de caves i potpredsjednik kompanije Jean-Baptiste Lécaillon

Cristal iz 2018. jedinstven je po tome što je napravljen od vina sa 57 najboljih položaja u vlasništvu Louis Roederera. Za prvi Roedererov prestige cuvee dosad se nikad osim 2002. i 2015. nije koristilo ni grožđe sa svih 45 grand cru poloćaja, kamoli s njih pedeset i sedam, a najavljuju i rekordnu proizvodnju Roederer šampanjaca, ne otkrivajući brojke. 

Među grožđem koje po prvi put ulazi u vina za Cristal je chardonnay iz vinograda za Roederereov Blanc de Blancs. Tako će novi Cristal imati 43 posto chardonnaya i i 57 posto pinot noira, umjesto uobičajenih 40 i 60 posto. 

Lécaillon je na nedavnom na kušanju baznih vina za Roedererove šampanjce, svoju odluku da promijeni tradiciju u proizvodnji Cristala obrazložio ovako: “Ove godine brali smo sa 45 položaja i svi su bili savršeni. Problem je bio što su i neki drugi položaji bili savršeni. Dugo sam razgovarao s Frédéricom Rouzaudom (predsjednik i suvlsnik Louis Roederera), kušali smo vina i zaključili, kad su tako dobra, zašto ne?” 

Jean-Baptiste Lécaillon, koji je vodio zadnjih 30 Roedererovih berbi i prelazak na organski i biodinamički režim vinograda, kaže da nikad nije imao tako dobru berbu u cjelini. “Sve je zaista super precizno, super elegantno, s tolikom raznolikošću besprijekornog voća, teksture i svježine,” rekao je Lécaillon. Što je posebno važno u kontekstu klimatskih promjena u Champagni zbog kojih su, kako kaže, vinari nekadašnju borbu za zrelost morali zamijeniti borbom za svježinu.

Louis Roederer za kraj 2019. najavljuje izlazak Roedererova Brut Nature šampanjca iz 2012. napravljenog isključivo od grožđa iz biodinmičkih vinograda u Cumièresu (Demeter certifikat). Iduće godine planiraju proizvesti manju količinu Coteaux Champenoisa od pinot noira, i rade na bijelom Coteax Champenoisu. Idući Cristal Vinothèque na tržištu bit će iz berbe 1999. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.