Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Po mogućnostima kodifikacije sastojaka Hrvatska je jedna od vodećih europskih gastronomskih zemalja

kodifikacija-plavi-podrum

“Imate zaista fenomenalne sastojke. Ono što ovdje postoji upravo je neophodno visokoj kuhinji,” rekao nam je ovaj tjedan u Pazinu talijanski chef Emanuele Scarello, objašnjavajući zašto redovito drži gastronomske radionice koje organizira Agencija za ruralni razvoj Istre

Scarello nam je nešto slično kazao i preklani, dok samo u njegovu restoranu Agli Amici u Udinama (dvije Michelinove zvjezdice) raspravljali o tome zašto je creska janjetina superiornija bilo kojoj talijanskoj.

Države ili regije mogu se gastronomski kodificirati. Gastronomska kodifikacija znači da su određene zemlje ili regije međunarodno prepoznatljive po pojedinim jelima, pićima ili sastojcima, i njihovim kombinacijama. 

U Škotskoj su to škampi, losos, govedina i whisky. U Italiji pizza, pasta, tartufi, maslinova ulja, parmezan, mozzarella, panettone, prosecco, uz bezbroj ozbiljnih vina i pregršt svjetski poznatih, čvrsto kodificiranih recepata koji već prvim svojim slogom govore Italija.

U Španjolskoj takvu ulogu imaju iberico, chorizo, manchego, rioja, sherry, tapasi i pinxtosi, velike morske ribe, baskijska visoka kuhinja kao takva, kao i Ferran Adria i El Bulli. U Francuskoj je, naravno, sve kodificirano: od pot au feu i bezbroj recepata i tehnika koji su oblikovali današnju svjetsku kuhinju, preko milijun sireva, bordeauxa, šampanjaca, burgundaca i konjaka, do foie gras, perigordskih tartufa i Valrhone, i naposljetku golemog broja restorana s Michelinovim zvjezdicama i chefova koji su stvorili visoku gastronomiju.

Hrvatska gastronomija nije kodificirana ni po receptima ni po restoranima. Imamo samo pet Michelinovih zvjezdica, a opći prosjek restoranskog kuhanja nije visok. Međutim, pogledamo li prirodne sastojke ili najbolje proizvode, Hrvatska spada među superiorne europske gastronomske zemlje: u tom smo segmentu neusporedivo bogatiji od, primjerice, skandinavskih zemalja, čija se restoranska gastronomija unatrag desetak godina nametnula kao jedna od najatraktivnijih i najvažnijih na svijetu.

Neki od najboljih hrvatskih chefova toga su svjesni. Deni Srdoč nedavno nam je u Dragi di Lovrana pričao upravo o mogućnostima kodifikacije gastronomije Kvarnera kroz sastojke poput lovranskih trešanja, maruna i škampa. Evo regionalne liste najvrednijih sastojaka, koji globalno kodificiraju hrvatsku gastronomiju.

Istra

monte-maslac
Monte
  • maslinovo ulje (Istra je četiri puta zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu)
  • bijeli tartufi 
  • bijela riba
  • divlje šparoge
  • malvazija
  • teran 

Kvarner

draga-skampi
Draga di Lovrana
  • škampi
  • bijela riba
  • creska janjetina
  • maruni
  • lovranske trešnje

Dalmacija

pelegrini
Pelegrini
  • paška janjetina
  • paški sir
  • plavoperna tuna ( srednjedalmatinska tuna zadnjih je godina postala svjetski fenomen) 
  • bijela riba
  • stonske kamenice 
  • divlje šparoge
  • neretvanska mandarina 
  • tribidrag ( podsjetimo, tribidrag je zinfandel, jedna id značajnijih svjetskih sorti grožđa) 
  • plavac
  • pošip

Slavonija i Baranja 

belje-vecera-lungic
Chef Tomica Đukić za Belje
  • kulen
  • crna slsvonska svinja (ako se počne masovnije proizvoditi)
  • graševina

Naslovna fotografija/Plavi podrum

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.