Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Miraval toliko je dobar da mu više nisu potrebni Jolie i Pitt

miraval-2018-fb

Miraval je ogromno imanje u južnoj Francuskoj, koje su kupili Angelina Jolie i Brad Pitt, dok su jednom davno još bili u sretnim braku. Pa su angažirali glasovitu obitelj Perrin, koja među ostalim potpisuje legendarni Beaucastel, da im ondje proizvodi vino.

Prve buteljke Miravala probile su se na tržište kao lifestyle vino, zahvaljujući svojim vlasnicima. No, Miraval Rose od svoje je prve berbe bio puno više od lifestyle vina. Miraval je zapravo definirao pojam brose, kao rose za muškarce, izraz kojim je prekinuta predrasuda starinske, konzervativne vinske industrije koja je desetljećima smatrala da ružičasta vina piju uglavnom žene, jer žene navodno vole slatkasta i frivolna vina.

Ta je tvrdnja čista budalaština, ali je pomogla promoviranju brosea. Brose je rose suh kao barut, blijede boje i jake strukture. Miraval iz 2018. tipični je brose. On je slan, mineralan, suh i tvrd, s jakim voćnim aromama među kojima dominiraju nektarine i breskve, uz ponešto livadnog cvijeća.

miraval-2018-ID

Boja je blijeda, između kožice luka i neobojenog lososa, a aftertaste dug, čist i naglašeno svjež. Miraval je vrlo ozbiljno vino koje mijenja percepcije o roseima kao jednogodišnjacima za utaživanje žeđi.

Naime, prije dva dana pili smo 2018. uz sushi i poke s kojima se izvrsno složio, da bi na Veliku subotu u Esplanadi otvorili 2017. koja nije izgubila svježinu, i koja je odlično išla uz škampe u juhi od krastavca i uz confit od sipe. Miraval je postao toliko dobar da mu Jolie i Pitt više nisu potrebni kao promotori.

Gastropreporuka Miraval smo, znači, pili uz sirovu tunu, pečene škampe, oveću trilju i konfitiranu sipu, što je sve vrlo dobro funkcioniralo. Još nam padaju napamet piletina s roštilja, palamida, srdele, skuše i jakovske kapice ali i mladi grašak, čija bi se zelena slatkoća mogla fino složiti s ovim zrelim roseom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.