Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gordon Ramsay je napao gastro kritičarku zbog loše recenzije. Uništili su ga na Twitteru

Gordon Ramsay našao se pod žestokom paljbom na društvenim mrežama. Ramsay je javno odgovorio restoranskoj kritičarki Eatera Angeli Hui, koja je nakon prezentacije njegova novog londonskog restorana Lucky Cat napisala lošu recenziju, optužujući slavnog chefa za kulturnu aproprijaciju.

“Uoči otvorenja, Ramsay i chef restorana Ben Orpwood koji se predstavlja kao ‘tofu freak’ sinoć su održali intimnu prezentaciju u centru Londona. Pozivnica je obećavala ‘osjetilno putovanje’ i priliku za kušanje ‘Lucky Catovih izvrsnih koktela, s izborom chefovih potpisnih jela uz wine pairing.’ No, čekao nas je kitchen nightmare,” napisala je Hui.

angela-hui-stories

U izvještaju s večere objavljenom u Eateru, Hui detaljno opisuje ponudu (koktel je stigao s ogromnim listom shiza ubačenim u čašu za ukras, koji je onemogućavao da dođete do pića, u jelu od dimljene patke na meniju krivo su napisali riječ šljiva…), no najveća kritika Angele Hui Lucky Catu odnosi se na kulturnu aproprijaciju.

U Instagram Story objavi Hui se pita je li Ramsayev restoran, za koji chef tvrdi da je nastao iz njegovih inspiracija i iskustava s putovanja Dalekim Istokom, kineski ili japanski. “Koga briga, sve je to azijsko,” sakrastično komentira Hui, primjećujući i da je bila jedina osoba azijskog porijekla na prezentaciji. “Restoran vodi chef Ben Orpwood koji je bijelac. Na prezentaciji, Orpwood je rekao da je reference na razna azijska jela i okuse dobio od svoje azijske žene,” piše Hui.

Gordon Ramsay žestoko je odgovorio na Instagramu. “Kritičari i recenzenti imaju važan posao i njihova neovisnost i sloboda govora su važni. Ali, lavina uvredljivih i pogrdnih postova na društvenim profilima Angele Hui je neprofesionalna…Hui o Orpwoodovoj supruzi piše kao o trofejnoj azijskoj ženi, što je osobno i krajnje uvredljivo.”

Uslijedio je brutalan odgovor publike. “Ovdje je uvredljivo samo to da bijeli britanski chef radi kašu od aproprijacije nekoliko kultura a onda prijeti pripadnici jedne od tih kultura jer ga se usudila prozvati,” napisao je jedan korisnik na Twitteru. “Čekaj, ti se vrijeđaš? Očigledno si prisvojio elemente toliko kultura, simplificirao si ih i sad ne možeš podnijeti kritiku jedine osobe iz Istočna Azije u restoranu?” glasio je drugi komentar.

Nekoliko je korisnika Ramsayu predložilo da obriše svoj post: “To što je napisala o chefovoj ženi ne može se braniti. Ja sam Burmanka udana za bijelca i meni su se obraćali na isti način, razumijem tvoju šokiranost. Traži ispriku, ali molim te obriši ovaj svoj post”. Neki sudionici ove rasprave zabrinuli su se za sigurnost Eaterove kritičarke. “Imaš sedam milijuna followera, neki već zlostavljaju novinarku, ne ugrožavaj njenu sigurnost. Hvala.”

Ramsayeva reakcija izazvala je veću pažnju nego što bi je nesumnjivo inače izazvala, jer se na društvenim mrežama već nekoliko dana vodi rasprava oko njujorškog restorana Lucky Lee. Vlasnica restorana, nutricionistica Arielle Haspel, predstavlja je Lucky Lee kao restoran “čiste kineske kuhinje”. Clean ovdje stoji u kontekstu clean eatinga, nutricionistički prilagođene zdrave hrane. Javnost je napala Hapsel da time podržava negativne stereotipe o kineskoj i azijskoj kulturi hrane. S punim pravom, jer u jednom od promotivnih materijala za Lucky Lee vlasnica piše: “Čuli smo da ste opsjednuti lo meinom ali ga rijetko jedete. Kažete da se od njega idući da osjećate napuhnuto i neugodno? Čekajte dok ponjupate naš HIGH lo mein. Niti je premasan, ni preslan.”

Kako je na kraju na Twitteru komentirala gastro blogerica Cathy Erway, “čini se da riječ lucky postaje sinonim za nešto užasno.” Lucky Cat otvara se u Londonu ovoga ljeta. Ni Ramsayevi ni Eaterovi predstavnici nisu dalje htjeli komentirati priču-

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.