Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JESTIVA ZEMLJA Šveđani ovoga ljeta cijelu zemlju pretvaraju u golemi restoran na otvorenom

edible-country-g

Neki od najboljih švedskih kuhara udružili su se s nacionalnom turističkom zajednicom u dosta zanimljivom projektu promocije lokalne gastronomije. The Edible Country cijelu Švedsku pretvara u jedan restoran na otvorenom. Ideja je promovirati ekologiju, održivost, lokalne sastojke i švedsko prirodno bogatstvo nasuprot previše prerađenoj industrijskoj i brzoj hrani.

Švedski krajolik nije baš raskošan izvor vrhunskih gastronomskih sastojaka, kao recimo hrvatski Jadran, ali Šveđani onome što imaju, spektakularnoj prirodi i specifičnim sezonama, dodaju vrijednost kroz pametne prakse i projekte. Rezultat su svjetski glasovita restoranska scena i gastronomska filozofija koju slijede ljudi širom svijeta.

edible-country2

Kampanju su kreirala četiri chefa iz vodećih švedskih restorana: Titti Qvarnström (Bloom in the Park), Niklas Ekstedt (Ekstedt), Jacob Holmström i Anton Bjuhr (Gastrologik). Osmislili su meni od devet slijedova koje gosti mogu skuhati sami u divljini. Na nekima od najljepših položaja u Švedskoj, od Laponije do štokholmskog otočja, bit će postavljeno sedam ručno izrađenih velikih drvenih stolova s potpuno opremljenim poljskim kuhinjama prilagođenima pripremi menija.

edible-country3

Chefovi su imali velik izbor pozicija, jer je 96 posto švedske nenaseljeno a divljina je uglavnom pristupačna. Stolovi su postavljeni u područjima bogatima divljim biljem i ribom. Meniji će se mijenjati ovisno o sezoni i poziciji. Ipak, većina menija temelji se na sastojcima koji se mogu prikupljati cijele godine.

Na meniju su jela poput šumske juhe s poširanim grgečom ili dimljene pastrve s lisičarkama, borovicom i smrčkom. Svaki meni prate detaljna uputstva za pripremu, a gostima će pri ruci biti i lokalni vodiči i kuhari. Mjesto za jednim od sedam stolova može se rezervirati od svibnja do rujna preko Michelinovog servisa Bookatable. Nakon što odaberu mjesto, budući gosti dobit će mail od lokalnog vodiča, kod kojega će rezervirati poljsku kuhinju i potrebnu opremu za kuhanje. Sve je besplatno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.