Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Hidden Wines uvezao je uzbudljiva vina Francesca Brigattija iz Pijemonta

brigatti-g

Francesco Brigatti počeo je proizvoditi vino 1995. godine, na posjedu na kojem je njegov djed posadio grožđe još poslije Prvog svjetskog rata. Većina Brigattijevih vina nosi oznaku Colline Novaresi. Taj dio Pijemonta dobio je zasebni i DOC 1994. godine, a obuhvaća oko 180 hektara vinograda, gdje se, uz nebbiolo, uzgajaju barbera, uva rara, croatina i erbeluca. Brigatti ne koristi herbicide I fungicide, berbe se, razumljivo, obavljaju ručno, a vina odležavaju u velikim starim drvenim bačvama.

Zagrebački Hidden Wines, mala tvrtka s iznimno uzbudljivim portfoliom stranih prirodnih vina, nedavno je uvezla niz Brigattijevih etiketa. U ponedjeljak smo u Navu, između servisa za ručak i servisa za večeru, kušali pet Brigattijevih buteljki.

brigatti-vinogradi
Brigattijevi vinogradi u Colline Novaresi

Tasting u Navu počeo je s Uva Rarom iz 2018. Uva rara staro je talijansko crno grožđe koje se često poistovjećuje s puno poznatijom bonardom. Jancis Robinson u svom magnum opusu Wine Grapes tvrdi da je to pogrešno.

Brigattijeva Uva Rara lagano je voćno vino, neobičnih aroma koje podsjećaju na izabelu i na voćne žvakaće gume. Ono je izrazito pitko, neobavezno i perfektno za barove, kafiće i pizzerije jer se njegova voćnost dobro može složiti s rajčicom, a svježina razbija masnoću i težinu pizze.

Zatim smo prešli na vrlo dobru, ozbiljno strukturiranu barberu iz 2017. godine. U vrijeme bivše države barbera je bila obavezna na vinskim kartama većine zagrebačkih restorana, jer su Vipava 1894. kao veliki proizvođač barbere imala razvijenu distribuciju u Hrvatskoj.

Sada barbere u Hrvatskoj skoro nigdje nema, što je šteta. Barbera zbog viših kiselina i tanina može biti vrlo korisno gastronomsko vino, osobito kad je riječ o crvenom mesu. Brigattijeva Barbera iz 2017. premda još naglašeno mlada, vjerojatno je najbolja koja se može nabaviti u Hrvatskoj.

ghemme-brigatti

Nebbiolo Matfrei iz 2016. elegantan je, lagano aromatičan, čvrsto strukturiran ali također premlad, dok je Ghemme iz 2013. godine briljantan.

Ghemme je mala apelacija u Pijemontu (85 hektara), koja je DOCG status (najviša vinska apelacija u Italiji) dobila 1997. godine. Najmanje 75 posto vina s oznakom Ghemme DOCG mora biti napravljeno od nebbiola.

Brigattijev Ghemme čisti je nebbiolo. Ovo vino po svom bouquetu punom ljubičica, ruža, smole i suhog tamnog voća podsjeća na zaista dobar Barolo, ali je nešto nježnije strukturirano, pa se može piti ranije. Ono je iznimno duboko i dugo traje.

hartmann-dona-d-or-chardonnay

Prije ovih vrlo finih pijemontskih crnih vina probali smo impresivan chardonnay Hartmanna Done iz Alto Adigea. Njegova su vina zahvaljujući Hidden Winesu već poznata hrvatskoj restoranskoj publici, no linije Dona d’Or dosad nije bilo na našem tržištu.

Dona d’Or iz 2017. burgundski je, višeslojni, elegantni, ultrabogati chardonnay, čije se veliko tijelo drži u balansu zahvaljujući visokim kiselinama i mineralnom aftertasteu. Hartmann Donà d ‘Or jedan je od najboljih chardonnaya koji se uopće mogu kupiti u Hrvatskoj, a nabavna mu cijena iznosi tek 20-tak eura, što je za vino takve kategorije zaista vrlo povoljno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.