Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatska je uspjela zaštititi Pašku sol u Europskoj uniji

paska-sol

Europska komisija u četvrtak je objavila da je Paška sol upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavila je Hina. To znači da se kao paška sol smije prodavati samo solni cvijet i sitna morska sol s Paga, s točno definiranim karakteristikama, dobivena specifičnim metodama proizvodnje. Sitna morska sol definira se kao nemljevena morska sol dobivena iz mora u Paškom zaljevu kontinuiranim ulijevanjem u bazene u Solani Pag.

cvijet-soli-pag

Ta sol ima pravilne bijele male kockaste kristale koji sadrže minerale i elemente u tragovima, veličine oko 1,3 milimetra, i nema gorčine. Solni cvijet definiran je kao proizvod koji se dobiva u početnoj fazi kristalizacije sitne morske soli, blago je slatkast, hrskav i vrlo krhke teksture. Bijele do blijedo žute boje, s većom koncentracijom minerala i manje slan od sitne morske soli, veće granulacije i ima oblik ljuskica koje se drobe trljanjem pod prstima. Paška sol iz Solane Pag zaštićena je kao poseban proizvod zato što nastaje iz savršeno čiste morske vode, u posebnom terroiru, na izoliranom terenu na kojemu nema industrije ni poljoprivrede.

Drugi adut je povijest, dokumentirana je proizvodnja Paške soli još u 19. stoljeću. S europskim oznakama izvornosti i zaštićenog zemljopisnog porijekla, Paška sol dobiva bitno jaču tržišnu poziciju. Hrvatska sada ima 22 zaštićena poljoprivredna i prehrambena proizvoda, što jasno ukazuje na potencijal njezine gastronomije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.