Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ljudi su počeli uzgajati hobotnice. Znanstvenici tvrde da je to jako loša ideja

Izgleda da nam se doba uzgojenih hobotnica približava velikom brzinom. Hobotnice se dosad nisu uzgajale jer su kao vrsta vrlo nepogodne za uzgoj, gotovo ih je nemoguće hraniti u najranijim fazama života i imaju nisku stopu preživljavanja.

No, tehnološki napredak i eksperimentalni uzgoj počeli su davati rezultate. Prve uzgojene hobotnice iz Japana na tržištu bi trebale biti iduće godine, a uzgajališta su otvorena i u Meksiku, Španjolskoj i Kini. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da nije riječ o osobitom napretku. Naprotiv, u novom izdanju časopisa Issues of Science and Technology 

skupina biologa i oceanografa upozorava da bi rast nove industrije uzgoja hobotnica mogao ozbiljno ugroziti ekosustav jer će za hranjenje hobotnica u uzgajalištima trebati goleme količine ribe. “Uzgoj hobotnica povećat će, a ne smanjiti pritisak na divlje morske životinje,” stoji u članku, “Konverzija hrane kod hobotnica je najmanje 3:1 što znači da za preživljavanje trebaju tri puta veću masu hrane od vlastite mase.”

Druga briga znanstvenika je visoka inteligencija hobotnica. Ove fenomenalne životinje u eksperimentima su pokazale da mogu naučiti i zapamtiti kako odvrnuti poklopac na tegli, otključati jednostavne brave na rešetkama i osloboditi se iz zamki.

Hobotnice svladavaju i pamte velike podmorske površine, odlaze na dugačke ekspedicije i navigiraju pomoću vizualnih markera koje same određuju. Znanstvenici hobotnice smatraju jedinim svjesnim glavonošcima, odnosno najrazvijenijom životinjom koja ima najmanje zajedničkog s čovjekom (odatle im nadimak alieni).

Kako će hobotnice, ti veličanstveni istraživači i forageri, živjeti u skučenim kontejnerima bez ikakvih podražaja, pitaju znanstvenici. Dosad se pokazalo da zatočeništvo baš ne podnose dobro. Postaju agresivne, sklone parazitskim infekcijama i stopa smrtnosti im naglo skače.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.