Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U francuskim vinogradima opet gore tisuće vatri. Mraz smrzava loze kao 2016.

vinogradi-vatre

Treći put u zadnje četiri godine u francuskim su vinogradima ovih dana gorjele stotine vatri. Razlog je mraz, koji je većinu vinograda pogodi između srijede i petka. Teško su pogođeni nantski vinogradi, koji su se smrzavali na -3 i -5 stupnjeva Celzija.

Vinogradari nisu uspjeli spriječiti štetu koja će ponovno značajno smanjiti prinose. Smrzlo se više od pola vinograda u tom dijelu Loire. Vinogradi u Muscadetu i Anjou nešto su manje pogođeni nego lani i 2017. ali vinogradari su dosta pesimistični oko buduće berbe. Ovoga puta vinogradari i lokalni vlasti mobilizirali su snage bez presedana, u nekim vinskim regijama iznad vinograda su podigli helikoptere da raspušu vlagu kako se na lozi ne bi uhvatili kristali leda, no čini se da ni helikopteri ni zagrijavanje vinograda vatrama nisu pomogli.

Christophe Vaudoisey

Jamais autant de bougies allumées en cote de Beaune pour lutter contre le gel !

Champagne i Burgundija smrzavale su se na -4 stupnja u području Marne i na -5 u Chablisu. Svi se boje katastrofalnog scenarija iz 2016. kad su oluje, tuča i mraz uništili tisuće hektara vinograda i doslovno trećinu proizvodnje u Champagni, dolini Loire, Burgundiji i Beaujolaisu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.