Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kopenhagen je, među ostalim, glavni grad škampa, kamenica i velikih sjevernih riba


Glava ovećeg bakalara zurila je u nas iz vitrina ribarnice Fiskerikajen, naslonjena na glavu još veće grdobine.

Fiskerikajen je vodeći  dobavljač kamenica i vrhunskih riba za danske fine dining restorane. Sve je počelo kao skromna ribarska operacija Kima Christensena u maloj ribarici s Toyotinim motorom, da bi se do 1999. razvilo u lanac vrhunskih ribarnica koji je Christensen osnovao sa chefovima Jesperom Redeckerom Hansenom i Simonom Prauseom. Njih trojica postali su pioniri održivog ribarstva u Danskoj.

U Friskekajenovim smo izlozima još vidjeli prekrasne velike škampe, puno oslića, goleme rombove, male listove, bezbroj haringi, plave i smeđe priljepke, gigantsku rakovicu s nogama duljim od metra, i pet ili šest vrsta kamenica.

Bijeli filei bakalara odmarali su se na ledu, pola metra dalje od bakalarove ponosne glave. Kilogram svježih bijelih riba i rakova košta između 300 i 500 kruna, a danske su krune tek neznatno skuplje od naših kuna (Danci su na referendumu odbili euro).

Ribarnica sa škampima, kamenicama, bakalarom i rakovicama apsolutno  je najatraktivniji dio  tržnice Torvehallerne, koju razni turistički vodiči i lifestyle mediji potpuno neopravdano proglašavaju jednom od ključnih kopenhagenskih   atrakcija za posjetitelje i lokale. 

Torvehallerne je zapravo prilično dosadno mjesto s hrpom srednjih gastro brendova, ponekim stvarno dobrom kavom, s puno  uvoznog voća i povrća koje izgleda lijepo, ali potpuno jednako kao i u boljim supermarketima i robnim kućama.

Sama činjenica da su rakovi i školjke glavna senzacija glavne  kopenhagenske tržnice  ponešto govori o hrani u glavnom gradu Danske , koja je, osobito u ovo doba godine, naglašeno morska: cijeli je centar Kopenhagena , od dokova u Nyhavnu do shopping  zone, pun je ribljih bistroa i restorana, dok Noma trenutno nudi morski jelovnik.

Jučer smo u modernom i toplo uređenom bistrou Kompasset na samom rubu Nyhavna, jeli haringe s kremastim sirom i hrskavu grdobinu u umaku od manga s puno mizune i naribane mrkve. .

Obje su ribe poslužene na raženom kruhu, što znači da se radi o smørrebrødu, klasičnom  skandinavskom otvorenom sendviču s raženim kruhom koji se proširio cijelom Europom.

Smørrebrødi u Kompassetu koštaju oko 120 kruna, a dobro pivo  70 ili 80, što znači da smo dva izvrsna i mala sendviča i dva piva platili 400 kruna.

U srijedu smo pak ručali u Fishmarketu, normalnom ribljem restoranu  u luksuznoj trgovačkoj zoni preko puta šampanjskog  bara koji toči Krug i Perignon na čaše.

Glavna atrakcija Fishmarketa je veliki oval sa škampima, jastogom, kamenicama i crvenim kozicama. 

Mi smo, pak, ponovo jeli haringe,  ovaj  put s krumpirom i koprom, koje su opet bile senzacionalne , bogate, čvrste i ugodno masne, te ukiseljene bijele šparoge s debelo rezanim balik lososom i ikrom.

Kopenhagen je, definitivno , jedan od  gradova s najuzbudljivijom ribom u Europi, 

Veliki izvještaj o Nominom  seafood meniju objavljujemo sutra.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.