Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najnovija generacija istarskih luksuznih hotela mijenja hrvatski turizam

hotel-park-bazen

Ova godina može se pokazati prilično teškom za domaću turističku industriju. Najave bookinga za punu sezonu zasad su prilično loše, i ta se, negativna činjenica, ne može izbrisati i rastom u predsezoni, jer su hoteli u zimi neusporedivo jeftiniji nego u srpnju i kolovozu, a vanhotelska potrošnja značajno manja. No, usprkos očiglednim teškoćama, s kojima se naš turizam suočava, a koje su se jasno vidjele još lanjskog ljeta najgoreg unatrag nekoliko godina, mali veliki hotelski poduzetnici upustili su se u niz važnih investicija.

To osobito vrijedi za Istru, gdje se do početka pune sezone otvara pet novih, reprezentativnih hotela, s istim zajedničkim nazivnikom: ti hoteli žele biti luksuzni i vodeći u svom žanru. Jedino takvi hoteli mogu kvalitativno promijeniti hrvatski turizam. Evo pregleda najnovije generacije istarskih vrhunskih hotela. I ova je lista sastavljena po abecednom kriteriju.

1. Cattunar, Wine Residence, Brtonigla

cattunar-hotel-g

Franco Cattunar, jedan od najcjenjenijih i najuspješnijih istarskih vinara, na svom je velikom imanju podigao luksuznu vilu s jedanaest soba o apartmana, po cijenama od 250 do 450 eura. Cattunarove su sobe i apartmani jako prostrani, udobni, s prekrasnim pogledima na vinograde i Učku.

Sam vlasnik tvrdi da se katkad može vidjeti čak i venecijanska obala. Cattunarov Wine Residence nema restoran, ali je za catering zadužen obližnji San Rocco, pionir hrvatskog butiknog hotelijerstva, s jednim od najboljih restorana u Istri.

2. Grand Park, Rovinj

hotel-park-bazen

Ova gigantska Maistrina investicija, vrijedna oko sedam stotina milijuna kuna, trebala bi ostati i ultimativni veliki jadranski five star hotel. Park ima luksuzne sobe, limuzinsku službu, 24 satni room service, šest restorana, i shopping arkadu, koja još nije otvorena.

Hotel je proradio ovog tjedna s promotivnim cijenama od 202 eura za sobu. Grand Park okupio je neke od najboljih hrvatskih chefova i barmena, pa je tako za restorane zadužen Jeffrey Vella, slastičarstvo vodi Petra Jelenić, dok koktele miksa Ivan Mandarić. Autentični dream team.

3. Marea, Poreč

valamar-marea

Novi Valamarov porečki resort prvi je hotel u tom gradu s pet zvjezdica. Marea ujedinjuje ponudu za obitelji s djecom i ozbiljan luksuz. Hotel je udaljen dva kilometra od centra Poreča, prima rezervacije od početka lipnja, a veće sobe i apartmani koštaju 300 do 400 eura.

Ovdje je važno naglasiti kako je Poreču upravo neophodno trebao barem jedan zaista vrhunski hotel, koji bi mogao pokrenuti moderni turizam u tom lijepom ali pomalo zaspalom gradu.

4. Roxanich, Motovun

roxanich-soba

Riječ je o vinskom heritage hotelu s četiri zvjezdice s impresivnom arhitekturom. Hotel se nalazi u samom srcu Istre, oko 700 metara od centra Motovuna. Hotel Roxanich ima 32 sobe apartmana, a cijene se trenutno kreću oko 1200 kuna, što je više nego prihvatljivo. Restoran se deklarira kao bistronomski, s prirodnim naglaskom na lokalne sastojke. Vlasnik, Mladen Rožanić, jedan je od hrvatskih pionira maceriranih vina.

5. San Canzian, Mušulini Donji (kraj Buja)

San Canzian izgradili su vlasnik brendova Uje i Bracchia Leo Botteri i zagrebački poduzetnik Siniša Šare. Botteri i Šare odlučili su napraviti nešto najbolje, što je uopće moguće u bukoličkom ambijentu kontinentalne, brdovite Istre. Hotel se otvara početkom lipnja, a sobe će biti prilično skupe.

San Canzian uspio je osigurati iznimnu gastronomsku atrakciju; u hotelu, smještenom blizu Claijeve vinarije, radit se Noel Buje. Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, baš u San Canzianu otvara svoju istarsku ekspozituru. Jedva čekamo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.