U novom londonskom cafeu Alaina Ducassea kava košta 130 kuna

Chef Alain Ducasse nedavno je na londonskom King’s Crossu uz svoju čokolateriju Le Chocolat otvorio minijaturni cafe. Le Cafè bi se trebao razviti u lanac. Ima samo jedanaest mjesta, cafeliera (sommeliera za kavu) i valjda najskuplju kavu u Europi. Na listi imaju šest vrhunskih “cru d’exeption” filter kava, vlastiti blend i četiri espresso kava. Samo jedna se izdvaja. Ne samo porijeklom, nego i cijenom. 17,48 eura za šalicu.

Ako pitate zašto kava košta 130 kuna, cafelier će objasniti da je to zato jer se radi od dragocjene jemenske sorte koja se na maloj plantaži proizvodi u nanokoličinama od 13 kilograma godišnje, praktički ju je nemoguće nabaviti, i prepoznatljiva je po notama naranče, meda i kakaa. Plantaža je specijalnom pložaju, na 2300 metara nadmorske visine. Jemenska kava od sto kuna kuha se naravno s najvećom pažnjom i poslužuje s madeleinom ili čokoladicom iz susjedne Ducassove čokolaterije Le Chocolat.

Londončani su kavu od 15 funti kuna dočekali s prijezirom, ali Ducasse nije ni trepnuo. Rekao je da se obraća ljubiteljima kave i onima koji žele nova iskustva. I, naravno, milijunima londonskih turista kojima će selfie sa jemenskom kavom kod Ducassea biti Instagram trofej s putovanja.