Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što je nopal i zašto su svi poludjeli za njim

nopal

Rastućoj listi superhrane ove se godine pridružio nopal. Nopal su mladi zeleni izdanci kaktusa koji znamo kao indijsku smokvu. Nopal zadovoljava sve komercijalne kriterije za novu it namirnicu: ima malo kalorija, puno vlakana, bogat je mineralima (kalcij, fosfor natrij, kalij) ima dosta vitamina A, B, C i K i pun je klorofila i proteina.

Specifičnost zbog koje je nopal u modi, jest njegova navodna sposobnost da kontrolira simptome dijabetesa, smanjuje loš kolesterol i, najvažnije za prodaju, da pomaže u mršavljenju. Kao i sa svakom namirnicom s odjela superfood, problem je što ta čudesna svojstva nisu baš potpuno znanstveno dokazana, a ni indijska smokva, naravno, ne može pomoći osobama koje previše jedu ili jedu što ne smiju.

nopal1

Ono što jest dokazano u više studija jest da zahvaljujući velikoj količini vlakana, vitamina B3 i aminokiselina, nopal pomaže i kontroli kolesterola. Ako je prehrana inače razumna i ako se nopal uzima u određenim dozama, može utjecati na pretvaranje šećera u masti tako da u procesu nastane manja količina triglicerida.

Za dijabetes se pretpostavlja da zbog velike količine aminokiselina može povećati osjetljivost na inzulin, a za pomoć u mršavljenju su naprosto zaslužna vlakna koja mogu povećati osjećaj sitosti. U svakom slučaju, dobro je da je još jedna biljka ušla u masovnu gastronomsku svijest.

Kaktus indijska smokva potječe iz Meksika, u Europu je donesena u 16. stoljeću i odlično se primila na Sredozemlju. Na jadranskim otocima i u Dalmaciji u ponekim se vrtovima mogu vidjeti primjerci visoki nekoliko metara. Indijska smokva može saditi i razmnožavati sjemenom i lisnim reznicama. Ako je guglate na engleskom, pojavljivat će se i kao prickly pear, a u rasadnicima će je obilježavati kao opunciju.

Na indijskoj smokvi jedu se plodovi, cvjetovi, članci i nopal. Plodovi se beru kad sazriju, očišćeni od bodlji i vanjske kožice. Mogu se jesti sirovi, marinirani ili ukuhani u džemove i marmelade. Cvjetovi se mogu sotirati ili blanširati kao šparoge. Nopal se bere prije nego što bodlje otvrdnu. Meksikanci imaju milijun sjajnih recepata s nopalom (nopales). Zbog okusa koji malo podsjeća na patdližan i lijepe mesnate teksture, nopal je zaista versatilna namirnica. Dijelimo dva lagana recepta, salatu možete napraviti odmah, a za salsu se treba malo potruditi oko sastojaka. U videu je verzija salate od nopala genijalnog meksičkog chefa Enriquea Olvere.

Salata od nopala s kozicama

nopal-kozice
Mark’s Daily Apple

Sastojci

  • 500 grama očišćenog nopala
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ili kokosova ulja
  • 500 grama očišćenih kozica
  • 2 rajčice, nasjeckane na kockice
  • 2 žlice sitno sjeckanog ljubičastog luka
  • 1/4 šalice sjeckanog svježeg korijandera
  • svježe cijeđeni sok limuna ili limete
  • jalapeño narezan na kolutiće ili ljuti umak (optional)
  • sol

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Očišćeni nopal narezan na kockice od 1 centimetra složite na pleh u jednom sloju. Nemojte pretrpati pleh, nopal mora imati dovoljno suhog zraka da gel ispari iz njega. Polijte s malo maslinovog ulja i pecite 20 do 30 minuta. Povremeno miješajte. Nopal je gotov kad je mekan i većina tekućine i gela u plehu ispari.

Dok se nopal peče, zakuhajte vodu. Dodajte kozice, kuhajte 3 minute da dobiju ružičastu boju. Ocijedite.

Izvadite nopal iz pećnice, pomiješajte s kozicama, rajčicama, lukom i korijanderom. Začinite ostalim sastojcima prema ukusu. Salatu možete poslužiti toplu ili hladnu.

Ako vam se ne da paliti pećnicu, nopal možete sotirati par minuta na maslinovom ulju na srednje jakoj vatri, pa onda smanjiti vatru na jako laganu i poklopiti. Kad za pet minuta nopal pusti tekućinu, pojačajte vatru na srednje jaku, otklopite i dovršite povremeno miješajući dok sva tekućina ne ispari.

Treća varijanta je da bacite nopal na roštilj. Ako ćete ga grilati, grilajte ga cijelog. Očistite bodlje i kožu, premažite ga uljem, pecite 6 do 10 minuta, pa onda narežite i ubacite u salatu.

Salsa od nopala

Hungry Texan

nopal-salsa

Sastojci

  • 2-4 izdanka
  • 8 tomatilla
  • 2 poblano papričice
  • 2 jalapeña
  • 1-2 serrano papričice
  • 1/2 luka srebrenca
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • svježe cijeđeni sok limete
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica soli sa češnjaka (sušeni češnjak u prahu pomiješan sa solju)
  • malo soli
  • vezica sjeckanog lista korijandera (ako ćete čuvati salsu u tegli nemojte stavljati korijander, nasjeckajte ga kad je budete posluživali)

Zakuhajte vodu. Očistite ljuske s tomatilla, pa isperite da ode ljepljivi sloj. Bacite tomatillose u vruću vodu i kuhajte oko 5 minuta, dok ne promijene boju i omekšaju. Morate ih izvaditi prije nego što puknu. Sačuvajte vodu za kuhanje nopala.

Pazeći na tomatillose, složite papričice na usijanu vruću tavu od gusa. Pecite povremeno okrečući, želite da pocrne s obje strane. Pečeni poblano stavite u papirnati škanicl na par minuta, pa ga onda ogulite. Ostale papričice ne treba guliti, samo uklonite stabljike i sjemenke. Ako želite jako ljutu salsu, ostavite sjemenke. Sve papričice stavite u multipraktik i sameljite s tomatillosima.

Očišćeni nopal kuhajte u vodi oko 2 minute. Isperite hladnom vodom i dodajta u multipraktik s ostalim sastojcima. Salsu izlijte u tavu, dodajte sok limete, ocat i začine. Miješajte dok ne počne krčkati, neka krčka 5 minuta. Prije posluživanja salsu pospite sjeckanim lišćem korijandera.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.