Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Iločki Bijeli pinot druge je godine zaredom jedno od najboljih naših vina do 40 kuna

ilocki-bijeli-pinot-2018-g

Iločki podrumi najpoznatiji su po tramincima i graševinama. Traminci u svim kategorijama cijena i u svim stilizacijama, od suhog do visokih predikata, vrlo su dobri do izvrsni. Graševine su naglašeno čiste svježe i predstavljaju odličnu vrijednost za novac.

Prije točno godinu dana Iločki podrumi iznenadili su domaći vinsku scenu sjajnim Bijelim pinotom iz serije vina s navojnim čepom. Za tridesetak ili malo više kuna dobili smo moćno, uljasto vino jakog ekstrakta, koje je prštalo aromama bijelog cvijeća i okusom vrlo zrelih, slatkih jabuka, koji se miješao s tipičnim vinskim okusom.

ilocki-bijeli-pinot-2018-ID

Bijeli pinot Iločkih podruma iz 2017. godine odmah se svrstao među tri ili četiri najbolja hrvatska vina u rangu cijena do 40 kuna (zapravo, bolji je od većine bijelih vina u dvostruko višoj kategoriji cijena). Ovih se dana u dućanima pojavio iločki Bijeli pinot iz 2018. godine.

Premda drukčije napravljen, s osjetno nižim alkoholom, manje zrelim voćem i više svježine, i ovaj je pinot ispao prilično prvorazredno. Zadržao je uljastu teksturu i mišićavo tijelo svog prethodnika, dok se na nosu, uz mirise livadnog cvijeća, ovaj put osjete i citrusni i herbalni elementi. Zahvaljujući recentnim berbama Iločkih  podruma, ova donedavno nepopularna sorta u velikom se stilu vraća na cijenu. 

Gastropreporuka Ovo smo lijepo vino zasad probali uz pečene bijele šparoge s kremom od milerama, sojinog umaka, Worcestera i vlasca, što je dobro funkcioniralo. Mislimo da bi  zbog svoje širine, ali i delikatnosti, mogao fino ići uz skupe bijele ribe. Razni mladi sirevi i ne preagresivne kobasice i salame ovdje se podrazumijevaju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.