Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlasnici Jacobs kave bili su žestoki nacisti. Nasljednici u znak kajanja doniraju 10 milijuna eura

reimann-hitler

Obitelj Reimann, njemački industrijalci koji vode JAB Holding, jedan od najvećih prehrambenih konglomerata na svijetu, lani su se morali javno suočiti s teškom istinom. Dok su u rujnu 2018. završavali pregovore o kupnji lanca Pret A-Manger (JAB je vlasnik Keuriga, Jacobsa, Panere, Krispy Kreme Donughtsa i niza drugih popularnih brendova), britanski Daily Mail objavio je da su dvije generacije obitelji Reimann bili nacisti.

Njemački Bild je otrkio da su tijekom Drugoga svjetskog rata oko trećina radne snage u tvornicama Alberta Reimanna (na glavnoj fotografiji je Reimann skroz desno s Hitlerom i Göringom) bili ruski i francuski ratni zarobljenici. Bild je pronašao i da se Reimannov sin gradonačelniku Ludwigshafena u pismu žalio da njegovi prisilni radnici nisu dovoljno radišni. U Njemačkoj je izbio golemi skandal koji je glasno odjeknuo u cijelom svijetu, JAB Holding je jedan od najmoćnijih igrača na tržištu kave i globalnih fast food lanaca.

Umjesto da ih brani, glasnogovornik obitelji Reimann Peter Harf sve je potvrdio. “Sve je istina,” rekao je za Bild, “Reimann stariji i Reimann mlađi su krivi…mjesto im je u zatvoru.” Obojica Reimanna su mrtvi, a nacistička povijest obitelji prvi je put objavljena još u jednom izvještaju iz 1978. godine. Nasljednici su odlučili raščistiti stvar do kraja. Angažirali su povjesničara sa Sveučilišta u Münchenu da istraži sve podatke o korištenju prisilnog rada u njihovim tvornicama. Istraživanje je potvrdilo sve navode i otkrilo nove detalje o prisilnom radu, a povjesničar je otkrio i da je obitelj Reimann bila izravno povezana s Hitlerom. Još prije Drugoga svjetskog rata bili su jedni od njegovih većih donatora i financirali su osnivanje SS-a. U njihovim su se tvornicama proizvodile kemikalije od strateške važnosti za Wermacht.

Nakon rata, stari Albert Reimann i sin završili su na savezničkom sudu. Francuzi su tražili da im se zabrani daljnje poslovanje, ali Amerikanci su ih nadglasali i obitelj je do danas ostala u vrhu europskog biznisa. Njihovi nasljednici sada pokušavaju nekako izravnati račune.

Ovih dana su najavili da će u znak kajanja zbog obiteljske prošlosti uplatiti 10 milijuna dolara još nepoznatoj humanitarnoj organizaciji. Glasnogovornik je upozorio da zarobljenici koji su radili u Reimannovim tvornicama vjerojatno nikad nisu obeštećeni i da obitelj radi na tome. U međuvremenu, traže organizaciju kojoj bi donirali golemi novac. Obećali su i da će objavili kompletan izvještaj o svojoj nacističkoj povijesti, čim on bude dovršen.

Bogatstvo obitelji Reimann procjenjuje se na 33 milijarde eura, oni su druga najbogatija njemačka obitelj. Nekoliko velikih njemačkih kompanija ima problema s nacističkom prošlošću, ali dosad se nitko osim JAB Holdinga nije usudio s tim javno uhvatiti u koštac. “Sve nas je jako sram, bili smo bijeli kao zid kad smo doznali cijelu istinu,” rekao je Harf, “Nema se tu što cifrati. Ti zločini su odvratni.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.