Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj britanski znanstvenik proizveo je tvar koja djeluje kao alkohol, ali bez mamurluka i bez ikakve štete za zdravlje

david-nutt-alcarelle

Britanski znanstvenik David Nutt poznat je po izreci da je alkohol opasniji od cracka. Sada dovršava istraživanje koje bi ga moglo zauvijek upisati u povijest. Direktor neuropsihofarmakološkog odjela londonskog Imperial Collegea, u svom se laboratoriju u bolnici Hammersmith bavi istraživanjima upalnih procesa u mozgu oboljelih od Alzheimera i Parkinsona.

Sada tamo dovršava zadnja testiranja proizvoda koji je posljedica njegove dugogodišnje opsesije – sintetički spoj koji djeluje isto kao alkohol, ali bez štetnih posljedica alkohola. Proizvod se zove Alcarelle. Temelji se na “molekularnom svetom gralu”, molekuli nazvanoj alcosynth koja ima opuštajući učinak i djeluje kao socijalni lubrikant, a ne izaziva mamurluk niti šteti organizmu.

Istraživanje Alcarellea počelo je 1983. kad je Nutt tijekom doktorata otkrio lijek koji liječi pijanstvo. Testovi su dokazali da je Nuttova tableta za triježnjenje vrlo efikasna, ali nisu je mogli odobriti za opću upotrebu jer je radila na temelju blokiranja Gaba receptora koje alkohol stimulira, pa bi u slučaju da je ljudi uzimaju trijezni mogla izazvati napadaje slične onima koje imaju teški ovisnici od alkohola kad ne piju. I Nutt je zaključio da takav lijek ne bi imao smisla jer bi ljudi možda još više pili i uništavali organizam. No, nastavio je raditi na otkrićima o interakciji alkohola i Gaba receptora.

Danas se zna da se u različitim regijama mozga nalazi 15 različitih tipova Gaba receptora i alkohol se može vezati za sve. Kad alkohol stimulira Gaba receptore, neuroni počnu sporije opaljivati i mozak se smiruje. Nutt tvrdi da je otkrio koje točno Gaba receptore treba stimulirati da bi se čovjek osjećao ugodno pripit bez neugodnih posljedica.

“Znamo gdje u mozgu alkohol stvara tzv. dobre, a gdje loše učinke i koji točno receptori posreduju u tome, Gabba, glutamati i ostali, poput serotonina i dopamina. Efekti alkohola su komplicirani ali danas je znanost dovoljno napredovala da možemo djelovati ciljano,” tvrdi Nutt. Alcarelle se sastavljen tako da koliko god ga popije čovjek može biti više ili pripit, recimo može birati između party faze ili faze poslovni ručak, ali se ne može ozbiljno napiti.

U velikom članku o Nuttu koji je objavio ovih dana, Guardian je ovo proglasio predobrim da bi bilo istinito, pa su priču provjerili s nekoliko stručnjaka iz industrije alkoholnih pića. Za njihovu industriju proizvod poput Alcarellea mogao bi biti ono što je mp3 nekad bio za glazbenu industriju, prokletstvo i prilika za golemi rast u jednom. Oni tvrde da proizvod poput Alcarellea zvuči vjerojatno koliko i koloniziranje Marsa.

“Industrija zna da je alkohol otrov,” rekao je Nutt Guardianu, “Da smo ga danas otkrili bio bi zabranjen za konzumaciju. Kada bismo primjenjivali standarde prehrambenih preporuka, sigurna količina alkohola bila bi jedna čaša vina godišnje.” Kao psihijatar, David Nutt veći je dio karijere liječio ljude koji su imali problema s alkoholom. Zbog radikalnih stavova i javnog kritiziranja “iskrivljenih moralnih standarda kojima se propisuje konzumacija alkohola i lijekova” izbacili su ga s mjesta Vladinog savjetnika za lijekove.

Nutt misli da je obično jahanje opasnije od ecstasyja ali da je alkohol opasniji i od cracka. Tezu da je alkohol za društvo opasniji od heroina i cracka objavio je i u Lancetu. Sam svake večeri prije spavanja popije “vrlo kratki” single malt i suvlasnik je vinskog bara. “Nisam protiv alkohola, volim dobro piće, samo želim ponuditi alternativu,” kaže.

Alcarelle polako i uporno kroči prema trgovinama. U studenom 2018. Nutt je sa svojim partnerom Davidom Orrenom dobio seed investiciju, s kojom sada traže 20 milijuna funti za proizvodnju. Idući, puno veći izazov, bit će dobiti odobrenja državnih regulatora za sigurnost hrane (Alcarelle je registriran kao dodatak prehrani, a ne kao lijek). Nutt mora dokazati da njegov proizvod nema nijedno toksično svojstvo alkohola, a onda Alcarelle treba i uspješno ugraditi u pića, jer supstanca ima dosta gadan okus.

Put je još dug, barem tri do pet godina. No, Nuttova ideja već izaziva zanimanje. Prilaze im veliki proizvođači žestokih pića, jer ta industrija sve više ulaže u alternative. Diageo je prije tri godine kupio bezalkoholni gin Seedlip, američke korporacije puno ulažu u marihuanu i njene derivate za korištenje u proizvodnji pića. Ljudi žele sve više uživati u vinima, destilatima, koktelima, ali ne žele trpjeti posljedice alkoholiziranja.

Dok su neki eksperti skeptični, drugi su uvjereni da će industrija pića Alcarelle prihvatiti kao što je Coca-Cola svojedobno prihvatila steviju, a duhanska industrija parilice. Uostalom, Alcarelle ne zvuči ništa radikalnije od vjernih veganskih imitacija mesa razvijenih u laboratorijima koje upravo osvajaju tržište. Bilo je i vrijeme za disrupciju industrije hrane i pića.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.