Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučer je u A Postu predstavljen Zagreb Mule, prvi zagrebački gin koktel

zagreb-mule-g

Scena domaćih craft ginova raste, etikete se množe, svaki veći grad ima barem jedan svoj gin. Ali nema svoj koktel. Osnivači zagrebačke destilerije Luftbremzer to su odlučili promijeniti. Jučer su u bistrou A Posto predstavili Zagreb Mule, prvi zagrebački koktel od gina. “Znamo za Moscow Mule, Paris Mule, ili još bolje za Munich Mule koji se radi sa ginom… Mule je zbog svog stila i svježine sve popularniji, a Luftbremzer sa svojim aromama i tijelom odlično funkcionira u tom koktelu, pa nam je bilo logično da krenemo baš sa Zagreb Muleom,” rekao je suosnivač Luftbremzera Filip Presečki.

Luftbremzer, jedan od najpopularnijih domaćih ginova, nije nastao kao gin za koktele. Presečki, Vedran Lulić i Krešimir Agbaba destilleri garažisti postali su iz entuzijazma, jer su htjeli proizvesti gin kakav žele piti. Luftbremzer je hrvatskoj javnosti postao poznat kao prvi gin koji se financirao crowdfundingom.

zagreb-mule-lbz

Destilerija i danas radi u nevelikoj garaži na sjeveru Zagreba, s jednim 100-litarskim iStill kotlom u kojemu se destilira gin od 11 vrsta domaćeg bilja. Luftbremzer se radi od ličke i kordunske borovice, kore gorke naranče i limuna iz južne Hrvatske, kamilice, lovora i rute, korijena irisa, cvijeta i ploda bazge, anđelike i korijandera. Luftbremzer je gin relativno čvrste kičme koju daje borovica, srednjeg tijela i jako herbalan, s puno cvijeća na okusu i ugodnom korjenastom slatkoćom na aftertasteu.

Barmeni u A Postu prvo su nam napravili Martini s Lufrbremzerom i Mulassanovim suhim bijelim vermutom. Martini nije bio jako suh, i mogao bi proći kao prvo piće u danu, posebno s ukiseljenim kaparima i karfiolom koje su poslužili uz njega umjesto maslina. Luftbremzer se puno boljim pokazao u Negroniju, opet s elegantnim Mulassanovim crvenim vermutom i biterom, koji nisu zamaskirali mekoću gina pa smo dobili lakši, citrusniji, još uvijek dovoljno aromatičan Negroni idealan za ljetni aperitivo na visokim temperaturama.

Pokazalo se ipak da je ekipa Luftbremzera bila u pravu kad se odlučila za Zagreb Mule. Njihov gin najbolje je funkcionirao u tom koktelu. Borovica i citrusi osigurali su strukturu i dobru ali ne agresivnu svježinu, a genijalni Aqua Monaco Hot Ginger Beer izvukao je sve što treba iz cvjetnih i herbalnih aroma Luftbremzera. S limetom, đumbirom i slajsom krastavca u A Postu su napravili zicer, crowdpleaser tople sezone s kojim nema razloga stati na jednoj čaši. Vjerujemo da ovogodišnja otvaranja terasa, dvorišta i roštilja neće proći bez Zagreb Mulea, o ljetu u gradu da ne govorimo. Evo kako ga možete napraviti sami:

Zagreb Mule

  • 5cl Luftbremzer gina 
  • 10cl Hot Monaco Ginger Beera
  • 1/4 limete, sok
  • kriška limete
  • ploška đumbira
  • ploška krastavca
  • led

Čašu napunite ledom. Iscijedite četvrt limete. Dodajte Luftbremzer, prelijte ginger beerom. Ukrasite limetom, đumbirom i krastavcem. Ako to baš volite možete poslužiti Zagreb Mule u bakrenim čašama, ali puno više nam se svidjelo Luftbremzerovo posluživanje u širokim staklenim čašama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.