Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rudolf Štefan režirao je vrlo uspjelu predstavu u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu

chefs-stage-2019-kazaliste-g

Točno u 22 sata i 33 minute u šibenskom se HNK spustio zastor. Iz publike, koja je sjedila za restoranskim stolovima, prolomio se gromoglasni aplauz. Poslije otprilike minutu ustrajnog pljeskanja, zavjesa se ponovo podigla, a izvođači su se naklonili prezadovoljnim gledateljima. Rudolf Štefan priredio je središnju gala večeru ovogodišnjeg Chef’s Stagea u šibenskom gradskom kazalištu.

Gosti su sjedili na platou iznad kazališnih stolica, između loža, dok se na pozornici odigravala dvoipolsatna predstava bez riječi, tijekom koje su i vizualno izvrsno sinkronizirani kuhari dovršavali komplicirana jela visoke kuhinje, dok su ih precizno koreografirane konobarske vrste raznosile po velikim okruglim stolovima.

chef-stage-2019-kazaliste-chefovi

Gala večera na kojoj su zajedno kuhali Rudi Štefan i David Skoko počela je dizanjem zavjese i prizorom kojim su dominirali duboki tanjuri na drvenim radnim stolovima, a završila uljepšavanjem malih desertnih tanjura i spuštanjem zastora. U međuvremenu smo mogli uživati u klorofilno-citrusnoj juhi od špinata, motara i vrijeska, s parfeom od škrpine, koju je skuhao grčki chef Angelos Lantos.

Uslijedio je Skokin ugor u umaku baziranom na juhi od ugorovih karameliziranih kostiju, s hladno dimljenom ciplovom kožom. Posebni, završno genijalni dodir ovom fantastičnom jelu dao je mineralno slatki pire od morskih šparoga i dugo kuhanog luka srebrenca.

Idući naglasak kazališnoj večeri Pelegrinijeva chefa osigurao je baš Štefanov poširani oslić umotan u neobično slastan pršut, poslužen s pireom od čičoka.

chef-stage-2019-kazaliste-ambijent

Epilog Tee Mamut nije bio smirujući kao što epilozi trebaju biti, nego prilično uzbudljiv – biskvit od maslinova ulja i lavande nosio je kremu od mascarponea i meda, a konačnu definiciju ovom izvrsnom desertu dali su dalmatinski citrusi.

Premda nismo veliki fanovi Bibichevih vina, macerirani sivi pinot San Vito i prošek Ambra sinoć su nas impresionirali. Poslije prošeka još je poslužen koktel od tog istog prošeka, gina Botanist i ukiseljenog motara, koji je potpisao Vedran Gulin autor gela od gina i dehidriranih mladih listova smokve koji nas je dočekao na samom početku večere.

I onda su sretni i zadovoljni gosti, uključujući i Elenu Arzak, krenuli prema Amadria Parku, gdje je počinjao afterparty. Rudolf Štefan u šibenskom je kazalištu u ponedjeljak navečer priredio jednu od spektakularnijih večera u novijoj povijesti hrvatske gastronomije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.