Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bečki Julius Meinl nakon više od 100 godina ponovno proizvodi kavu u Hrvatskoj

julius-meinl

Kuća Julius Meinl sinonim je za bečku kavu. Julius Meinl, osnivač kompanije koja je od 1862. u vlasništvu obitelji, trgovac začinima i zelenom kavom, prvi je u Beču počeo pržiti kavu novom tehnologijom prodavati svježe prženu kavu. Ostalo je povijest specifične bečke kulture kave, od kavana do melangea i pet generacija Meinlovih u vrhu europske proizvodnje kave, čijim je su dijelom bile i Meinlove pržionice u Hrvatskoj. Ovih dana, Meinl se nakon stotinjak godina vratio u Hrvatsku, s novim brendom kave Orient Express.

Ova fino mljevena, srednje pržena kava prži se u Hrvatskoj, blend je arabika u kojemu dominiraju Minas kave i osmišljena je specijalno za kuhanje turske kave kod kuće. “Za nas je ovo bio logičan potez,,” rekao nam je predsjednik Uprave Julius Meinl HrvatskaLuigi Simonetta kojega smo sreli na njihovom godišnjem eventu Plati kavu stihom, “Turska kava ima duboke kulturne korijene, a mi smo tradicionalna firma. Hrvatska i bečka kultura kave povezane su praktički oduvijek, kroz ove prostore u naše je pržionice stizala kava s Istoka, ime Orient Express podsjeća na tu vezu.

julius-meinl-vrece

Ono što danas ovdje zovemo turskom kavom, kao način pripreme nastalo je na Balkanu, i stvorilo je te fine, elegantne meke kave koje čine bečku tradiciju kave.” Osnovne karakteristike dobre turske kave, smatra Simonetta, su njena specifična tekstura i blagost. Turska kava je suspenzija sitno mljevene kave u vodi, i to joj daje prepoznatljivu kombinaciju punoće, svježine i suzdržane raskoši. Kave iz brazilske regije Minas Gerais koje dominiraju u Orient Expressu poznate su kao svježe, vibrantne kave koje, međutim, imaju vrlo blage kiseline.

Orient Express je lijepa, blaga kava s jedva osjetnom kiselinom koja daje svježinu, i dosta tostiranih nota. Tursku kavu najbolje je kuhati u bakrenoj džezvi širokog dna, na oko 75 stupnjeva, tako da se u nekoliko navrata na njoj stvori bogata gusta pjena, a da kava nikad ne provri.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.