Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U jedinom vjerskom gastro TV showu u Hrvatskoj, fra Vlado kuha samostansku sarmu

fra-vlado

Prije nekoliko dana na televiziji nam je pažnju privukla najava za seriju gastro emisija privatne katoličke televizije Laudato TV, s receptima sv. Hildegarde. Osim što je domaća vjerska gastro emisija sama po sebi zanimljiva tema, zanimljivi su i recepti Sv. Hildegarde, benediktinske monahinje koja je početkom 20. stoljeća živjela u Bingenu u Njemačkoj i za sobom ostavila bogatu kolekciju zapisa o medicini, psihologiji, teologiji, uz niz recepata za ljekovite pripravke i jela.

Kao jedna od prvih holističarki, Sv. Hildegarda je smatrala da i hrani treba pristupati tako da ona bude lijek. Emisiju s jelima Sv. Hildegarde još nismo uhvatili, ali istražujući fenomen hrvatske vjerske gastro televizije naišli smo na drugu seriju, Blagoslovljen tek, čije epizode Laudato TV već dvije godine objavljuje na YouTubeu. 

Kao televizija sklona katoličkom fundamentalizmu, Laudato TV dobar dio svog programa temelji na obraćenicima i pričama o vjerskim iskustvima. Seriju Blagoslovljen tek vodi Rafael Dropulić Rafo, mladić iz Mostara koji je prije petnaest godina posto popularan kad je pobijedio na jednom od prvih pjevačkih reality showova na NovojTV, da bi kasnije upao u probleme s drogom, izliječio se i nastavio nastupati kao govornik na vjerskim okupljanjima. 

U Blagoslovljenom teku hrana je, uglavnom samo medij, a kuhanje koreografija. Sama priča o hrani i kuhanje zauzima manje od trećine svake epizode. Od tri cjeline na kojima je koncipirana serija, jedna je posvećena svakodnevnom kuhanju u katoličkim obiteljima, u drugoj se promoviraju određeni redovi i društvene aktivnosti crkve. U jednoj epizodi grkokatolički svećenik sa Žumberka koji priprema pastrve, dok je jedna epizoda posvećena sarmi fra Vladimira Vidovića, franjevca, voditelja pučke kuhinje na zagrebačkom Svetom Duhu.

On je ovoga Božića na Trgu Bana Jelačića otvorio adventsku kućicu Kod Fratara, koja je osim kao promocija reda funkcionirala i kao mjesto za prikupljanje humanitarne pomoći. Treća, najveća cjelina, promovira određene crkvene agende, poput priče o kuhinji Majke Elvire osnivačice glasovite komune Cenacolo koja je zapravo reklama za ovu prilično radikalnu zajednicu. Svaka sezona serije Blagoslovljen tek ima 14 epizoda koje se snimaju u cijeloj Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.