Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Beljski Abc sir proglašen je najboljim krem sirom u Sloveniji

abc-sir

Abc sir baranjske tvrtke Belje pobijedio je na velikom testu sireva Zveze potrošnikov Slovenije (Saveza potrošača Slovenije). Glasači su ocjenjivali deset sirnih namaza, provjeravao se mikriobiološki sastav i količina piljesni ili kvasaca. Ključno je bilo kušanje u kojemu su sudjelovali školovani kušači sireva. 

U obrazloženju se navodi da je Abc sir, osim što je tehnički superioran, pobijedio zbog posebno balansiranog okusa i aroma. Na drugom mjestu je Milbona tvrtke Z’Bregov, a na trežem Vivis, sir iste tvrtke. Četvrto i peto mjesto zauzeli su Hoferov Natur i Mercatorov sirni namaz s vrhnjem.  

Abc Classic pritom na tržištu ima i najvišu cijenu, čak 9,90 eura za kilogram, a prosječnu je ocjenu dobio tek za službeno označavanje na proizvodu. Iako su svi sirevi dobili prolazne ocjene, žiri je zaključio kako dobar dio njih ipak sadrži previše soli, ali i previše masnoće.

kravica

Mlijeko za Abc sir proizvodi se na beljskoj farmi Mitrovac, gdje krave žive s telićima, imaju posebnu njegu poput uređaja za samomasažu i prehranu prilagođenu specifičnim potrebama pojedinih grupa krava ovisno o količinama i kvaliteti mlijeka koje daju. Krave na Mitrovcu odnedavno muzu sofisticirani roboti koji očitavaju fiziološke parametre i izvlače i analiziraju uzorke mlijeka prije mužnje kako bi smanjio stres za životinje, krave pomuzle u optimalno vrijeme i povećali prinosi mlijeka vrhunske kvalitete. Najbolje mlijeko koje se dobiva na Mitrovcu koristi se za Abc sir, koji godinama osvaja najveće svjetske nagrade u svojoj kategoriji. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.