Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

12 najboljih hrvatskih chefova za prvu polovicu 2019.

chefovi-gault-millau

Gault&Millauovom gala večerom u Esplanadi završio je veći dio sezone dodjeljivanja kuharskih i restoranskih nagrada i zvjezdica (preostaje još izbor Dobri restorani). Stoga je idealno vrijeme za prvo ovogodišnje rangiranje najznačajnijih hrvatskih chefova.

Uz zvjezdice i nagrade kao važne kriterije pri sastavljanju ove liste, uzeli smo u obzir utjecaj na restoransku industriju, utjecaj na javnost, modernitet i naravno čisto kuharsko umijeće. Evo, dakle, liste 12 najboljih i najvažnijih hrvatskih chefova za prvu polovicu 2019.

1. David Skoko i Rudolf Štefan

skoko-stefan

Uz to što u Batelini i dalje priprema čudesnu ribu, i što je postao prvi hrvatski chef s emisijom na globalnoj televiziji, David Skoko nameće se kao jedan od najvažnijih naših kulinarskih mentora. Skoko sudjeluje u nizu edukativnih programa poput AZRRI-jevog, stalno putuje, poučava, demonstrira i prenosi svoje veliko znanje i uzornu radnu etiku.

Rudolf Štefan ove je godine zadržao Michelinovu zvjezdicu, kolege su ga u izboru Kulta Plave Kamenice imenovale najboljim hrvatskim chefom, dok je Gault&Millau proglasio Pelegrini jednim od četiri najbolja hrvatska restorana. Fondacija Budi foodie ovih tjedan bira prvog stipendista, a za desetak dana počinje drugi Chef’s Stage, Štefanov možda najvažniji projekt.

3. Tvrtko Šakota

sakota-izbor

Šakota u Navu kuha uvjerljivo najmoderniju i najoriginalniju hranu u Zagrebu. Gospodin Šakota upravo oblikuje temelje za stvaranje nove hrvatske kuhinje. A Nav je pun svake večeri, u što smo se i sinoć uvjerili.

4. Goran Kočiš

kocis

Chef Kočiš donio je Zagrebu prvu Michelinovu zvjezdicu. Noel je iz fine dininga krenuo prema ozbiljnoj visokoj kuhinji. Uz to, Noel početkom ljeta otvara restoran u Istri.

5. Deni Srdoč

srdoc

Deni Srdoč dobio je Michelinovu zvjezdicu u 27 godini, kuhajući u restoranu sa spektakularnim pogledom koji se, međutim , nalazi usred ničega, i koji nikad nije bio baš omiljena i masovna destinacija. Srdoč je chef koji je vjerojatno najviše napredovao u zadnje dvije godine.

6. Jeffrey Vella

barbieris-jeffrey-vella-tim

Jeffrey Vella tehnički je jedan od najboljih chefova koji su ikada radili u Hrvatskoj. Pred Vellom se nalazi golemi zadatak u novom rovinjskom hotelu Park, gdje bi trebao nadgledati čak šest restorana.

7. Hrvoje Zirojević

zirojevic

Gault&Millau proglasio je Zirojevića chefom godine, a Laganini je i ove sezone potvrdio status vodeće gastronomske atrakcije na našim otocima. Ovaj beskrajno dragi čovjek priprema neka od najfinijih ribljih jela koja smo probali.

8. Ana Grgić

ana-grgic

I dalje je teško razumjeti zašto gospođa Grgić nije dobila Michelinovu zvjezdicu. Njen elegantni hotelski fine dining lako podnosi usporedbu s nizom stranih restorana sličnih Zinfandel’su, koji imaju zvjezdice. No, gospođa Grgić svakako je vratila Zinfandel’s u malu grupu nekoliko najboljih hrvatskih restorana. 

9. Daniel Đekić

monte-djekici

Đekićev Monte treću je godinu zaredom zadržao zvjezdicu, što Đekića automatski svrstava na svaku listu najvažnijih hrvatskih chefova, Šteta je što Monte ne radi pola godine.

10. Mario Curić

marijo-curic (1)

I Mario Curić zadržao je zvjezdicu za 360, već godinama najbolji dubrovački restoran. 360 primjer je klasičnog luksuznog fine dininga, kakav može egzistirati u gradovima koji imaju financijski dovoljno jaku restoransku publiku.

11. Hrvoje Kroflin

izbor-kroflin

Hrvoje Kroflin je u Manu2 napokon krenuo s pravim fine diningom, dostojnim njegova znanja i talenta. ManO2, pojačan sommelierom Markom Rundekom, sada ima sve predispozicije da konkurira za zvjezdicu.

12. Ante Udovičić

ante-udovicic-izbor

Ante Udovičić čovjek je velikih znanja i jake radne discipline, koji svaku zimu provodi radeći u velikim svjetskim restoranima. Kad bi brački Lemongarden imao barem donekle pristojnu i racionalnu vinsku kartu, i Udovičić bi bio jak kandidat za Michelina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.