Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINART PETIT TASTING U zagrebačkom DoubleTree Hiltonu održana je prva sveobuhvatna izložba vina Nove Europe u Hrvatskoj

Više od sto buteljki s uglavnom nepoznatim i neobičnim etiketama zauzimalo je stolove velike dvorane na drugom katu zagrebačkog Hiltona. Oko njih vrtjelo se puno vinara i vinskih profesionalaca, Franko Kozlović doveo je kćerku iz Istre samo na Petit Tasting, pa su se predvečer vratili kući.

Petit Tasting, nova vinska smotra u okviru Vinartova Grand Tastinga, svakako je uspio. Bilo je zanimljivo kušati vina iz Slovačke, Srbije, Gruzije, Makedonije, Rumunjske, Mađarske… Neka od izloženih vina, poput opravdano kultne makedonske Bele vode, ili vojvođanske kadarke obitelji Tonković, ostavila su zbilja sjajan dojam.

Nadalje, mađarski aromatični ali suhi tokaji pokazali su da opravdano dobivaju sve više pozornosti, dok je slatki tokay Royal Tokay Company s pet puttonyosa vjerojatno bio najimpresivnije vino cijelog ovog događaja.

Visoke ocjene zaslužuju i Gerin Villany Franc, kao i više hrvatskih i slovenskih vina. Kozlovićeva Santa Lucia iz 2009. lijepo je ostarjela, pa sada pokazuje efektnu kombinaciju mineralnosti i tercijarnih aroma, poput izraženog mirisa marcipana. Petit Tasting pokazao je, na temelju izloženih vina, da su kvalitativni standardi u hrvatskoj, slovenskoj i mađarskoj  vinskoj industriji i dalje neusporedivo viši nego u drugim postkomunističkim europskim zemljama, uz svega nekoliko iznimaka. O tome, uglavnom, svjedoče i Decanterove medalje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.