Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tri hrvatska restorana koja su morala dobiti zvjezdice

batelina-skuse (1)

Ovogodišnji Michelinov izbor zvjezdica za Hrvatsku apsolutno je opravdan. I Monte, i Pelegrini i Noel, i 360 i Draga di Lovrana zaslužuju jednu zvjezdicu. Pelegrini vjerojatno dvije, a i Noel je na putu prema drugoj. Svi su ovi restorani zapravo znatno bolji od mnogih talijanskih, francuskih, austrijskih pa i engleskih restorana s jednom zvjezdicom.

Londonska Coya, primjerice, gastronomski gledajući nema nikakve šanse ni protiv naših boljih restorana s preporukom, poput Tekke ili Konobe Boba.
Medđutim, sasvim smo sigurni da su još barem tri hrvatska restorana ove godine zaslužila zvjezdicu, govorimo li o kriterijima kojih se drže Michelinovi inspektori za Hrvatsku. Riječ je o Batelini, Plavom podrumu i Zinfandelu.

U Batelini se poslužuje najuzbudljivija i najmodernija hrana u Hrvatskoj(uz zagrebački Nav, koji, međutim nije mogao ući u konkurenciju , jer je tek nedavno otvoren). Nesporno je da Batelina ima lošu vinsku listu i neprofesionalnu poslugu, što se, naravno, ne uklapa u Michelinove kriterije, ali Michelin je unatrag nekoliko godina, dodjeljujući zvjezdice uličnim štandovima u Aziji, sugerirao kako je najvažniji kriterij ipak hrana.
A ako je hrana najvažniji kriterij i u Hrvatskoj , Batelina je morala dobiti zvjezdicu.

Esplanadin Zinfandel ispunjava baš sve kriterije za zvjezdicu.’
Ana Grgić poslužuje svoju senzibilnu, luksuznu besprijekorno pripremljenu i lijepu hranu u jednoj od najspektakularnijih blagovaonica u srednjoj Europi. Servis je besprijekoran, daleko iznad kriterija većine europskih restorana s jednom zvjezdicom, dok je vinska lista prolazna. Stoga je potpuno nerazumljivo da Ana Grgić nije dobila zvjezdicu.

Naposljetku, Plavi podrum spaja najbolje lokalne sastojke( škampi, bijela riba, bijeli tartufi, velik izbor istarskih ulja) sa svjetski vrijednom vinskom listom i vrlo dobrim servisom. Pretpostavljamo da Plavi podrum nije dobio zvjezdicu jer je Michelin i ove godine ignorirao Kvarner. Batelina, Zinfandel s i Plavi podrum iduće bi godine zaista morali dobiti zvjezdice. Kao i Šakotin Nav.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.