Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Velimir i Josip Korak predstavili su senzacionalnu novu kolekciju elegantnih maceriranih vina

korak-tasting

U subotu predvečer u zagrebačkom je Hiltonu održana radionica novih vina plešivičke obitelji Korak. Riječ je o možda najvažnijem domaćem masterclassu u okviru ovogodišnjeg Vinartova Grand Tastinga, jer su u hladno subotnje popodne Velimir Korak i njegov sin Josip Korak predstavili potpuno novi portfolio obiteljskih vina, koja zaslužuju najviše ocjene.

Koncept je uglavnom jasan i nije neočekivan: šestomjesečne maceracije, odležavanje u velikim drvenim bačvama, minimum ili ništa sumpora, vinogradi u kojima se koriste uglavnom samo stajski gnoj i bakar. Sve smo to već puno puta vidjeli. Međutim, ono što razlikuje Korakove oranže od drugih sličnih vina iz ovog dijela svijeta jest neobična elegancija i potpuna balansiranost.

korak-tasting1

Te se značajke, kad je riječ o prirodnim vinima iz sjeverne Italije, Slovenije, Hrvatske i Austrije, uglavnom povezuju s Gravnerom, nešto manje s Podveršičem, pa s najboljim, vrlo starim buteljkama Acija Urbajsa kao i s ponekim Tomčevim i Heinrichovim buteljkama.

I sada je Velimir Korak pokazao šest dojmljivih vina od kojih su tri elegantna kao plemeniti bijeli burgundci, a ekspresivna kao Radikon ili Ronco Severo. Riječ je o zaista eteričnim rizlinzima iz 2015. i 2016. koji vrijede bar 95 bodova, imaju upravo savršenu strukturu, opaku teksturu (možete ih ugodno žvakati) i par lijepih ukrasa poput elemenata džema od gorke naranče u 2015.

Oko 95 bodova vrijedi i chardonnay iz 2016. koji je putrast, kremast ali nimalo preširok, nego gotovo električan, vibrantan i stalno traži novi gutljaj.

Tri manje impresivna vina i dalje vrijede 90 bodova ili više. Sauvignonov je problem izostanak sortnih aroma, premda je vino karakterno, ugodno i naglašeno gastronomsko. Sivi pinot iz 2011. boje XO konjaka iz jako tostirane bačve, svojom bi dubinom i dugim toplim okusima bio spektakularan da se na aftertasteu ne osjeti barrique, koji je ovdje suvišan.

korak-lista

Bijeli cuvee rizlinga, sauvignona i sivog pinot zasad još nije jasno definiran. U njemu dominiraju tipične značajke maceriranog sivog pinota, poput roskasto brončane boje i jakog mirisa jagoda. To bi vino, mekano, nježno i prozračno, kad se zaokruži moglo postati veliki hit, jer je komunikativnije od ostalih pet.

No, svih šest Korakovih maceriranih vina, koja se proizvode u mikroserijama (oko 2500 boca), idealna su za modernu gastronomiju. Oni hrvatski restorani, koji su zainteresirani za zaista ambiciozno kuhanje, trebali bi stati u red pred Korakovom vinarijom. Jednom kad se ta vina puste u prodaju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.