Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Saints Hillsov Black moderan je, vibrantan i lakopitki plavac

black-st-hills-fb

Black Dalmatian prvi smo put probali u zagrebačkom hamburger baru Rocket ove nedjelje. Zbunila nas je svježina, modernost i umjerenost u tijelu, što sve baš ne očekujete od plavca.

Black po strukturi više podsjeća na moderna istarska nego na tipična dalmatinska vina, što je zapravo dobro, jer plavci izvan južne Dalmacije upravo dramatično gube tržište: današnja publika ne voli ni previše tanina ni džemastu gustoću, a osobito ne višak volatilne kiseline koje se mnogi plavci nisu uspjeli riješiti.

black-st-hills-ID

Black je moderan, živahan i uglađen kao, otprilike, Matoševićeva Grimalda ili Lagunin Castello, s tim da nije izgubio specifičan karakter plavca malog. Naprotiv, na nosu dominiraju vrlo zrele šljive, s nešto kupina i s onim specifičnim zaštitnim znakom sorte: riječ je o aromama vruće makije, koje donekle povezuju južnodalmatinska vina s Chateauneuf du Papeom.

Na okusu, koji je, naravno, pun i linearan, bez šupljine na srednjem nepcu, dominira bogato crno  voće s ponešto čokolade, ali s dovoljno kiseline  koja ne dopušta da vino postane ravno i dosadno.

Dapače, vibrantnost u ustima čini Black jako dobrim gastronomskim vinom, bilo da je riječ o street foodu poput burgera, o vrhunskoj pizza ili o manje ambicioznim steakovima. Black, vino koje zbog raznih administrativnih razloga ne nosi oznaku berbe (u stvarnosti, radi se o 2015. godini), moglo bi bitno utjecati na scenu dalmatinskih crnih vina jer uspostavlja novi, masovnije prihvatljiv model za plavce dok istodobno čuva bitne značajke sorte.

Crni Dalmatinac definitivno spada među atraktivnija dalmatinska crna vina koja smo probali unatrag nekoliko godina. Grožđe za Black dolazi s dva prilično različita položaja na kojima vlasnik Saints Hillsa Ernest Tolj posjeduje vinograde. Riječ je o Komarni, koja bi se mogla pretvoriti u jedno od najvažnijih dalmatinskih vinogorja, i o legendarnom Dingaču.

Gastropreporuka Riječ je o plavcu za burgere, roštilj, teleće kotlete, manje masne steakove, pršut, tvrde sireve, ali i pizzu, lasagne i plave ribe. No, zanimljivo je da se zbog niskog alkohola i puno svježine može piti sam, što je rijetkost kada je riječ o boljim dalmatinskim crnim vinima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.